NVJ compleet lid

— maandag 3 augustus 2020, 10:40 | 0 reacties, praat mee

Rechtspraak door corona nog steeds verre van openbaar

Rechtspraak door corona nog steeds verre van openbaar

De rechtspraak in Nederland is sinds corona verre van openbaar. Eind maart klaagde journalisten daar over. Voor hen zijn inmiddels voorzieningen getroffen, maar het publiek kan niet meer volgen wat er in de rechtszaal gebeurt, constateert NRC-rechtbankverslaggever Folkert Jensma. Laatste wijziging: 3 augustus 2020, 10:44

Sinds dit voorjaar kunnen journalisten via Skype rechtszaken volgen of, als ze in de rechtszaal plaatsvinden, kunnen er maximaal drie journalisten aanwezig zijn. Dat is destijds door de Raad voor de Rechtspraak geregeld.

Jensma in zijn column in NRC: ‘De burger mag er helemaal niet meer bij. Journalisten mogen naar binnen, mits tevoren aangemeld en met niet meer dan drie tegelijk. Maar publiek dus niet – nada, nobody, niemand’.

De rechtbank wil niet dat het publiek via Skype meekijkt, uit angst dat ze opnamen maken. Iets dat journalisten dus ook verboden wordt.

Jensma: ‘Ik lees in Trouw dat de rechtspraak verder wil met Skype-zittingen en beeldverbindingen – de noodwet die dat nu mogelijk maakt loopt in september alweer af. Maar zolang Skype-zittingen tot uitsluiting van het publiek leiden is dat dus ongewenst. Ook digitale zittingen moeten openbaar zijn. Dat betekent dus video-rechtszalen, met getrainde rechters en griffiers die beeldregie voeren. Dat betekent afspraken over close-ups, met advocaten, ondersteuning, deskundigen. Met in de zaal een ‘privacy-vak’, waar niemand in beeld komt. Met camera’s die laptops en stukken mee lezen, tenzij de rechter ze laat ‘blurren’.

En inderdaad, digitaal meekijkend publiek kan straks fragmenten delen. Daar valt niet aan te ontkomen. Rechters, leer er mee omgaan, de politie doet het al. Het hoort bij openbaarheid in 2020’.

Bekijk meer van

Rechtspraak

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.