training eu starters

— vrijdag 11 februari 2022, 15:54 | 0 reacties, praat mee

Hof “betreurt” gebrek aan motivering bij verbod op rechtbanktekeningen tijdens zitting

Petra Urban, links in de verte aan het werk tijdens de rechtszaak rondom Ridouan Taghi. Ze werd getekend door Aloys Oosterwijk, eveneens aanwezig. - © Aloys Oosterwijk / ANP

Het gerechtshof in Amsterdam "betreurt" het dat het afgelopen woensdag niet heeft toegelicht waarom de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum niet 'herkenbaar' getekend mochten worden, tijdens een zitting in het gerechtsgebouw op Schiphol. Dat meldt het hof vrijdag in een kort statement. Laatste wijziging: 14 februari 2022, 11:39

Het besluit zorgde voor verbazing bij rechtbanktekenaar Petra Urban en ophef bij de journalistieke beroepsgroep.

Hoofdredacteuren van grote dagbladen en media, het Genootschap van Hoofdredacteuren en beroepsvereniging NVJ stuurden gezamenlijk een klachtbrief aan de president van het hof Amsterdam. “Volgens de Persrichtlijn van de Rechtspraak zelf mag er getekend worden tijdens openbare zittingen. Er staat niet in de richtlijn dat verdachten onherkenbaar moeten blijven.”

Het gerechtshof geeft nu dus aan het te betreuren dat er geen toelichting werd gegeven, maar omdat de motivering niet ter zitting is gegeven kan deze achteraf niet alsnog buiten de zitting worden gedaan, meldt het gerechtshof.

Verder meldt het gerechtshof dat er goed nota is genomen van de commotie die is ontstaan bij de pers. “Het hof acht de persrichtlijn zeker van belang voor de weging. Op mogelijke volgende zittingen kan opnieuw een dergelijke afweging aan de orde komen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.