training eu starters

— donderdag 4 mei 2023, 10:22 | 0 reacties, praat mee

Rechter wijst klacht Trump over New York Times-artikel af

Trump getuigde gisteren in in New York in een ándere rechtszaak, via een eerder afgenomen videoverklaring. In die zaak wordt de oud-president beschuldigd van verkrachting. Trump noemde die aanklacht een volslagen verzinsel. | AP

Een Amerikaanse rechter heeft de klacht van oud-president Donald Trump over een prijswinnend artikel van The New York Times afgewezen. Trump eiste 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) van de krant, omdat die onrechtmatig verkregen informatie zou hebben gepubliceerd. De rechter vindt dat de journalisten niets verkeerd hebben gedaan en daarom moet Trump hun advocaatskosten betalen. Laatste wijziging: 4 mei 2023, 10:31

Het artikel uit 2018 ging over de rijkdom van Trump en zijn familie en over hun belastingen. De krant onthulde bijvoorbeeld dat de oud-president door de jaren heen meer dan 400 miljoen dollar van zijn vader had gekregen, terwijl Trump zelf had beweerd dat het om “een kleine lening van een miljoen” ging. Ook schreven de journalisten over de manier waarop de familie zijn vastgoed laag liet taxeren, zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Het artikel won de prestigieuze Pulitzerprijs.

Donalds nicht Mary Trump trad op als bron voor de NY Times en dat neemt de ex-president haar kwalijk. Zij zou namelijk een vertrouwelijkheidsclausule hebben geschonden door daarover uit de school te klappen. Volgens Trumps advocaten wisten de journalisten dat Mary er niet over mocht vertellen en hadden ze daarom niet mogen publiceren. De rechter gaat daar niet in mee en vindt dat de journalisten aan legale nieuwsgaring hebben gedaan.

De New York Times is blij met de uitspraak “die bevestigt dat de pers is beschermd wanneer die informatie vergaart die cruciaal is voor het publiek”. Trumps advocaat vindt dat journalisten niet boven de wet staan en verantwoordelijk moeten worden gehouden als ze die overtreden.

Bekijk meer van

Trump New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.