— donderdag 24 september 2020, 17:02 | 0 reacties, praat mee

Rechter: Volkskrant mag recensent Arjan Peters ontslaan

De Volkskrant mag literair recensent Arjan Peters ontslaan. Dat heeft de kantonrechter bepaald op verzoek van DPG Media, eigenaar van de Volkskrant. Volgens de rechter is uit onderzoek in opdracht van de krant gebleken dat er sprake is geweest van verwijtbaar gedrag van de recensent. Door herhaalde ontkenningen daarvan is de Volkskrant het vertrouwen in hem verloren en is de arbeidsrelatie ernstig en duurzaam verstoord.

In mei schreef NRC dat Peters door de Volkskrant op non-actief was gesteld na onderzoek over zijn omgang met vrouwelijke auteurs.

De rechter stelt in zijn vonnis dat het duidelijk is dat het niet om ‘me too-gedrag’ gaat, maar dat niemand dat Peters ook verweten heeft. Wel heeft de recensent zich niet conform de voor hem geldende normen gedragen. Het moet hem duidelijk zijn geweest dat dergelijk gedrag door DPG Media als ontoelaatbaar wordt gezien, aldus de rechter.

‘Keer op keer heeft de hoofdredactie hem gevraagd naar het waarheidsgehalte van de geruchten die over zijn contacten met vrouwelijke auteurs circuleerden. Het moet hem uit die vragen duidelijk zijn geworden - voor zover het dat niet al was - dat de hoofdredactie vindt dat hij als recensent uiterst terughoudend dient te zijn in zijn contacten met schrijvers’, staat in het vonnis.

Aangezien er sprake is van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en er voor Peters geen ander werk is, vindt de rechter ontslag gerechtvaardigd. Ook heeft de krant de juiste procedures gevolgd om tot die slotsom te komen. Peters krijgt een ontslagvergoeding van 32.000 euro toegewezen, het bedrag dat de Volkskrant hem had aangeboden.

Hij schreef 28 jaar bijdragen voor de krant en blijft vinden dat het ontslag onterecht is. Zijn advocaat Marcus Draaisma kondigt daarom hoger beroep aan. Meer bij Rechtspraak.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.