NVJ compleet lid

— dinsdag 2 juni 2020, 11:30 | 0 reacties, praat mee

Excuses in Volkskrant aan schrijfsters voor gedrag recensent

Excuses in Volkskrant aan schrijfsters voor gedrag recensent

'Het belangrijkste en tevens enige wat ik, wat wij op dit moment kunnen doen, is excuses aanbieden. Aan de schrijfsters die in verlegenheid zijn gebracht, zich geïntimideerd hebben gevoeld en beoordelingen van hun werk met terugwerkende kracht in twijfel trekken. Aan de lezers, die willen weten wat er precies is gebeurd. De krant gaat het zo snel mogelijk vertellen'. Dat meldt Wilma de Rek, chef van de boekenpagina van de Volkskrant zaterdag in haar wekelijkse column. Laatste wijziging: 2 juni 2020, 11:48

Ze schrijft over het nieuws dat NRC vorige week bracht dat literair criticus Arjan Peters door de hoofdredactie van de Volkskrant op non-actief is gesteld vanwege zijn ‘benadering van vrouwelijke schrijvers’.

De Rek vindt het hypocriet en niets over te schrijven maar tegelijk ook weer moeilijk omdat haar eigen krant nog geen opening van zaken heeft gegeven. Tot een excuses van de hoofdredactie is het (nog) niet gekomen. Die laat het tot nu toe bij een korte verklaring.

NRC dook in de krant van zaterdag dieper in de kwestie en sprak met ruim twintig mensen, kreeg inzage in privéberichten en stelde vragen aan de Volkskrant.

Daaruit komt een beeld naar voren van een recensent die vrouwelijke auteurs vaak benadert. Soms voor een kop koffie of een lunch, soms om zijn waardering uit te spreken en soms om zich te melden als spreker op hun boekpresentatie.

En ondertussen heeft hij niet door dat het ongepast is en bovendien in strijd met stijlcode van zijn krant: Een recensent dient nimmer in enige relatie te staan tot de maker van het besproken werkstuk. De hoofdredactie van de Volkskrant voegt daar tegenover NRC aan toe dat medewerkers geacht worden nevenactiviteiten van tevoren te melden.

Peters zelf wilde niet reageren tegen NRC.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.