— dinsdag 24 november 2020, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Rechter stelt privacywaakhond in het ongelijk over boete VoetbalTV

© Gino Press / ANP

De rechtbank Midden-Nederland haalt een streep door de boete die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) deze zomer heeft opgelegd aan het bedrijf VoetbalTV, een videoplatform voor het amateurvoetbal dat in september failliet is verklaard. De rechtbank constateert dat de toezichthouder een verkeerde interpretatie van de privacywetgeving hanteert.

VoetbalTV, bvan de KNVB en Talpa, maakte met behulp van slimme camera’s automatische videoregistraties van amateurwedstrijden. En wie lid is van de voetbalbond stemde automatisch in met het filmen van wedstrijden, ook minderjarige voetballers. De privacytoezichthouder plaatst VoetbalTV in de categorie commerciële onderneming en vindt dat zuivere commercie nooit een rechtvaardiging kan opleveren voor het verzamelen van beelden en dus persoonsgegevens. AP stelde dat de privacy van spelers werd geschonden en legde VoetbalTV een boete van 575.000 euro op.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft volgens de rechtbank onvoldoende uitgelegd waarom VoetbalTV geen ‘gerechtvaardigd belang’ heeft bij het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden. De toezichthouder moet van de rechtbank nog onderzoeken of het belang van VoetbalTV bij het opnemen en uitzenden van wedstrijden in overeenstemming is met de privacyregels. Omdat dat onderzoek nog niet is gedaan, had AP de boete daarom ook niet mogen uitreiken. Meer bij Rechtspraak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.