data als kans

— maandag 14 september 2020, 09:13 | 0 reacties, praat mee

VoetbalTV is failliet

© GinoPress B.V / ANP

VoetbalTV, een videoplatform voor het amateurvoetbal, is failliet. Privacywetgeving speelde een rol in het faillissement.

VoetbalTV zag in 2018 het licht. Het maakte met behulp van ‘slimme’ camera’s automatische videoregistraties van amateurwedstrijden. En wie lid is van de voetbalbond stemde automatisch in met het filmen van wedstrijden. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm betwijfelde toen al of de KNVB met het verplichte lidmaatschap toestemming kan afdwingen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelde de privacy van spelers werd geschonden, omdat VoetbalTV op 150 speelvelden camera’s had geplaatst en de clubs akoord moesten gaan met het filmen, maar er werd geen individuele toestemming gevraagd aan de spelers. Deze zomer legde AP het initiatief van voetbalbond KNVB en Talpa Network al een strafmaatregel op, waardoor twee weken geleden - de week dat het amateurvoetbal weer begon - alle opnames werden stilgelegd. Nu blijkt dat VoetbalTV eerder deze week faillissement heeft aangevraagd. Door corona en de voortdurende botsingen met AP was het volgens Voetbal TV al langer lastig om inkomsten te generen.

Het platform wachtte al sinds november op een definitief besluit. In juni startte VoetbalTV daarom een rechtszaak tegen het “besluitloze AP” om snel tot een beslissing te komen. De dienstverlening van VoetbalTV werd op 27 augustus voorlopig gestaakt in afwachting van de rechtszaak die in oktober zou plaatsvinden. VoetbalTV heeft in een reactie laten weten ondanks het faillissement wel door te gaan met de rechtszaak.

VoetbalTV bekijkt verder de mogelijkheden voor een doorstart. Meer bij de NOS / Emerce / Adformatie

Bekijk meer van

VoetbalTV Talpa Network KNVB

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.