— vrijdag 7 september 2018, 08:58 | 2 reacties, praat mee

Talpa start VoetbalTV met KNVB

© Cco Pixabay

Na zes maanden testen in de Eerste Klasse A gaat Talpa Network komend seizoen in samenwerking met de KNVB op grote schaal wedstrijden in het amateurvoetbal filmen en uitzenden. Via de app van het nieuwe platform VoetbalTV kunnen liefhebbers dit seizoen tienduizend duels live volgen, meldt de Volkskrant.

KNVB-directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee noemt het “uniek dat dit nu beschikbaar wordt voor de breedtesport”.

Opvallend is dat wie lid is van de voetbalbond, automatisch instemt met het filmen van wedstrijden. “Als een individueel lid kan weigeren, wordt het praktisch onmogelijk dit in te voeren”, zegt Roeland Stekelenburg, directeur van VoetbalTV. “Bij de marathon van New York doen ze dit ook: wie meedoet, wordt gefilmd. Spelers bepalen met wie ze iets delen.” De KNVB heeft 1,2 miljoen leden. Bij clubs heeft de voetbalbond aangegeven dat de wedstrijden gefilmd kunnen worden. “We zijn ons bewust van de privacygevoeligheid en houden ons aan de wet. Met specialisten hebben we duidelijke gebruiksvoorwaarden opgesteld”, aldus Stekelenburg.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm betwijfelt of de KNVB met het verplichte lidmaatschap toestemming kan afdwingen. ‘Er is een spanningsveld: je wilt voetballen, maar niet per se gefilmd worden. Op grond van de privacywet moet iemand voldoende vrijheid hebben om nee te zeggen. Op het eerste gezicht lijkt dat hier niet het geval. Het hangt ook af van waarborgen voor de privacy van spelers. De toezichthouder zal er kritisch naar kijken.’

Verenigingen die zich willen aansluiten bij het initiatief moeten zelf ook investeren. De installatiekosten komen voor rekening van de club, wat neerkomt op gemiddeld 2.500 tot 3.000 euro. De camera’s worden aangeschaft door VoetbalTV. Camera’s komen voor rekening van VoetbalTV. Meer bij de Volkskrant / NU.nl

Bekijk meer van

VoetbalTV Talpa Network KNVB

Praat mee

2 reacties

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.