— woensdag 28 november 2018, 10:30 | 0 reacties, praat mee

Talpa verzamelt miljoenen profielen; toezichthouder bezorgd

ANP

Websites en apps van aan Talpa gelieerde programma's zijn bijzonder informatiehongerig. Talpa deelt deze gegevens van onderhand 7,5 miljoen Nederlanders ook nog eens met niet nader geduide derden. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, Follow the Money en De Groene Amsterdammer.

Data van apps en websites vloeit samen naar het bedrijfsonderdeel Talpa Connect, dat zich volgens eigen zeggen aan de geldende privacyregels houdt. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens wijst op de derde partijen die de miljoenen gegevens (adressen, namen, leeftijd, profielfoto’s, geslacht en soms inkomen) ook kunnen inzien.

“Je moet weten wie dat zijn en met welk doel zij je persoonsgegevens verwerken”, stelt de toezichthouder.

Talpa doet niet geheimzinnig over het doel van al die data. Talpa-topman Pim Schmitz noemt dat full funnel, een trechter aan data dat resulteert in een overzicht van activiteiten en persoonlijke data, om daar eigen diensten en verdienmodellen op te baseren.

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt verzamelde informatie niet automatisch voor andere (commerciële) doeleinden mag worden ingezet. Talpa zegt zich aan geldende wetgeving te houden en het door consumenten in hun gestelde vertrouwen niet te willen beschamen. Meer bij Platform Investico

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.