website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Talpa verzamelt miljoenen profielen; toezichthouder bezorgd

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op woensdag 28 november 2018, 10:30

ANP

ANP

Nieuws Websites en apps van aan Talpa gelieerde programma's zijn bijzonder informatiehongerig. Talpa deelt deze gegevens van onderhand 7,5 miljoen Nederlanders ook nog eens met niet nader geduide derden. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico, Follow the Money en De Groene Amsterdammer.

Data van apps en websites vloeit samen naar het bedrijfsonderdeel Talpa Connect, dat zich volgens eigen zeggen aan de geldende privacyregels houdt. Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens wijst op de derde partijen die de miljoenen gegevens (adressen, namen, leeftijd, profielfoto’s, geslacht en soms inkomen) ook kunnen inzien.

“Je moet weten wie dat zijn en met welk doel zij je persoonsgegevens verwerken”, stelt de toezichthouder.

Talpa doet niet geheimzinnig over het doel van al die data. Talpa-topman Pim Schmitz noemt dat full funnel, een trechter aan data dat resulteert in een overzicht van activiteiten en persoonlijke data, om daar eigen diensten en verdienmodellen op te baseren.

De Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt verzamelde informatie niet automatisch voor andere (commerciële) doeleinden mag worden ingezet. Talpa zegt zich aan geldende wetgeving te houden en het door consumenten in hun gestelde vertrouwen niet te willen beschamen. Meer bij Platform Investico

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.