Rechter stelt journalisten EenVandaag aansprakelijk voor schade

Tv-programma EenVandaag en twee journalisten van het programma zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die is ontstaan na twee uitzendingen over medische apparatuur van het bedrijf Terumo. Ook moet de omroep de uitzendingen rectificeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Het vonnis wordt na 11 mei definitief. EenVandaag gaat zeker in beroep.
EenVandaag besteedde op 23 maart en 15 april vorig jaar aandacht aan fouten bij de productie van injectienaalden van Terumo en gebrekkige controle door Terumo’s Europees distributiecentrum van aan Nederlandse ziekenhuizen verkochte stents en hartkatheters.
In beide gevallen oordeelt de rechter dat EenVandaag te veel op de uitlatingen van twee klokkenluiders is afgegaan en te weinig eigen onderzoek heeft gedaan.
Vandaar dat er een rectificatie moet volgen. De items mogen online blijven staan, maar daar moet wel bij worden vermeld dat de onderwerpen door de rechter als onrechtmatig zijn aangemerkt.
De rechter wil eerst op 11 mei zien hoe EenVandaag dat gaat precies oplossen voordat de uitspraak definitief wordt.
Bijzonder is dat de rechter de verslaggever en redacteur die de onderwerpen hebben gemaakt persoonlijk aansprakelijk stelt voor de schade die Terumo heeft geleden. Ook hun werkgever AVROTROS wordt overigens aansprakelijk gesteld.
De rechter redeneert dat beide journalisten, via een radio-interview en een blog, zich verbonden hebben aan de conclusies van de uitzendingen en daarom aansprakelijk zijn.
EenVandaag is verbaasd en teleurgesteld in het oordeel van de rechtbank. Adjunct-hoofdredacteur Peter Kwee: ‘Wij zijn ontgoocheld over dit vonnis, met name omdat er wat ons betreft sprake is van zorgvuldige journalistiek. We hebben lange tijd onderzoek gedaan en tientallen experts gesproken in binnen- en buitenland over de gevaren van het lijmprobleem voor de volksgezondheid.’
‘De rechter is van mening dat we in plaats daarvan direct naar de inspectie en de fabrikant hadden moeten gaan of zelf technisch onderzoek hadden moeten doen. De oordelen van de opgevoerde experts vindt hij onvoldoende. De rechter wijkt daarmee principieel af van hoe wij denken dat de journalistiek met klokkenluiders en deskundigen hoort te werken.’
‘Dit raakt aan de kern van de journalistieke taak dat wij in gesprek kunnen gaan met klokkenluiders en experts en af kunnen gaan op bronnenmateriaal en experts. EenVandaag zal dan ook in hoger beroep gaan bij het Hof.’
Volgens NVJ-advocaat Mira Herens, die in deze zaak geen rol heeft gespeeld, komt het zelden voor dat werknemers ook aansprakelijk worden gesteld. ‘Ik herinner mij een zaak tegen Quote, maar daarbij ging het om een freelancer. En een zaak in de jeugdzorg, waarbij personeel persoonlijk aansprakelijk werd gesteld. Dat gaf destijds veel ophef.’
Na deze rechtszaak volgt er waarschijnlijk nog een rechtszaak om de schade te bepalen. Herens: ‘Je mag hopen dat de AVROTROS het goed regelt zodat Terumo niet naar de individuele journalisten gaat. Ook is het voer voor juristen om te bepalen wat die schade dan exact is. Want het valt niet mee een hard causaal verband aan te tonen’.
Zie bij EenVandaag:
- Dossier: veiligheid injectienaalden in geding
- ‘Stents en hartkatheters mogelijk niet steriel’
Praat mee