— donderdag 7 juli 2016, 10:14 | 0 reacties, praat mee

Italiaanse rechter: nieuws kan ‘over datum’ zijn

Het recht om ergens verslag van te doen is net zo aan bederf onderhevig als melk, brood of een ijsjes. Dat is de essentie van een recente uitspraak van de Italiaanse hoogste rechter die daarmee het vonnis van een lagere rechter bevestigt. Een restauranteigenaar maakte bezwaar dat een voor hem negatief nieuwsartikel na 2 jaar nog online te vinden was. De rechter vindt met de man dat het publiek inmiddels voldoende kans heeft gehad het artikel te lezen en het recht op informatie dan minder zwaar weegt dat het recht om vergeten te worden.

In Italië breken juristen zich inmiddels het hoofd over de uitspraak. De uitspraak zou vergaande gevolgen kunnen hebben voor veel online archieven. Niet alleen zouden verwijzingen naar nieuwsartikelen uit zoekmachines moeten worden gehaald, maar de stukken zouden ook helemaal van de servers van de uitgever verwijderd moeten worden.

Aan de ene kant is er de verbazing bij juristen dat de rechter, anders dan de klacht van de restauranteigenaar,  geen enkele grondslag heeft waarmee hij bepaalt of nieuws over de houdbaarheidsdatum heen is.

Aan de andere kant is er het besef dat het recht om vergeten te worden de komende jaren vaker inzet van juridische geschillen zal worden.

Geen vrolijk vooruitzicht, schrijft de Italiaanse advocaat Guido Scorza in een commentaar op het vonnis. ‘De tijd is misschien gekomen dat we moeten leren met ons eigen verleden te leven, anders wacht ons een toekomst waarbij we geen collectief geheugen meer hebben dat onze democratie al eeuwen voedt.’ Meer bij L’Espresso.

Bekijk meer van

Right to be forgotten Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.