— maandag 27 juli 2020, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Rechter: nieuwsmedia uit Seattle moeten beeldmateriaal overhandigen aan politie

© Jason Redmond / AFP

Vijf Amerikaanse nieuwsmedia uit Seattle worden door een rechter verplicht ongepubliceerde video's en foto's van een antiracismedemonstratie op 30 mei te overhandigen aan de politie van Seattle.

De dagvaarding die de politie had afgegeven is terecht, oordeelde hij. De foto’s en videos’s zijn volgens de rechter cruciaal in het onderzoek naar de vermeende brandstichting van politiewagen en diefstal van politiewapens. Het gaat om materiaal van The Seattle Times en TV stations KIRO 7, KING 5, KOMO 4 en KCPQ 13.

De rechter plaatste nog wel wat beperkingen. Zo mogen er alleen beelden gebruikt worden om verdachten te identificeren met betrekking tot de brandstichting en wapenroof. Mensen mogen niet vervolgd worden voor kleine criminaliteit en vandalisme, als dat wordt aangetroffen. Ook moet de dagvaarding beperkt blijven tot professionele camera-apparatuur. Foto’s en video’s van mobiele telefoons van journalisten worden uitgesloten.

De betrokken media zijn niet blij met de uitspraak. Hoofdredacteur van de Seattle Times, Michele Matassa Flores, “gelooft dat het onze onafhankelijkheid en zelfs de fysieke veiligheid van onze medewerkers in gevaar brengt.” Het is nog niet bekend of de media in hoger beroep gaan tegen de uitspraak. Meer bij The Seattle Times

Bekijk meer van

VS Seattle Amerika

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.