website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nederlandse journalist vast in Panama

Dolf Rogmans — Geplaatst in freelance op zondag 20 november 2016, 12:11

Nieuws

De Nederlandse journalist Okke Ornstein is afgelopen dinsdag 15 november bij binnenkomst in Panama opgepakt en vastgezet. Ornstein hangt een gevangenisstraf van 20 maanden boven het hoofd vanwege smaad en laster. Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert Ornstein vrij te krijgen. De NVJ zet zich ook in voor zijn vrijlating.

Oorzaak van zijn aanhouding zijn enkele artikelen die hij op zijn weblog bananamarerepublic schreef over de dubieuze activiteiten van de Canadese zakenman Monte Friesner in Panama. Dat weblog is nu onbereikbaar vanwege juridische problemen in Nederland.

De NVJ veroordeelt de arrestatie scherp. ’ Een celstraf van 20 maanden vanwege de publicatie van een reeks blogs is in strijd met de grondbeginselen van de vrijheid van meningsuiting, die wereldwijd als grondrecht erkend zijn’ , aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ.

Ook inhoudelijk heeft het er alle schijn van dat er geen enkele grond bestond voor strafrechtelijke vervolging van Ornstein, aldus Bruning.

De zakenman die hem veroordeeld kreeg is in de VS veroordeeld voor vergelijkbare feiten als waarover Ornstein schreef. Ook in Panama hing hem strafrechtelijke vervolging boven het hoofd. Hij zou het land inmiddels verlaten hebben.

Daarbij kreeg Ornstein, volgens zijn in Nederland betrokken advocaat Channa Samkalden, in de in Panama gevoerde strafzaak geen behoorlijk proces en geen fatsoenlijke rechtsbijstand. 

De NVJ tracht samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade ter plaatse Ornstein zo spoedig mogelijk vrij te krijgen en ervoor te zorgen dat hij de beschikking krijgt over adequate juridische bijstand.

De NVJ is verheugd dat het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade ter plaatse zich voor deze kwestie inzetten, maar doet ook een beroep op Minister Koenders om deze kwestie op het hoogste niveau in Panama aan te kaarten.

Ornstein werkt onder meer voor de Nederlandse publieke omroep en Al Jazeera. Zijn werk is genomineerd voor prijzen zoals de Prix Europa radio prijs (2013). De NTR zond in 2015 een documentaire van hem in voor De Tegel-prijs.

Meer bij de NVJ.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.