— maandag 27 januari 2020, 08:17 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank zet RTL op strafbank na uitzenden stem Ruinerwold-verdachte

Een dronefoto van de boerderij in Ruinerwold, waar de teruggetrokken familie woonde - © Wilbert Bijzitter / ANP

RTL mag geen opnames meer maken in de rechtszaal tijdens de zaak-Ruinerwold. Daarnaast mag de omroeporganisatie 3 maanden lang geen opnames verzorgen bij andere zittingen van de rechtbank Noord-Nederland. Dit heeft het bestuur van de rechtbank Noord-Nederland besloten nadat in de talkshow Jinek een geluidsfragment met de stem van verdachte Josef B. werd afgespeeld.

Dat fragment had de talkshow ontvangen via RTL Boulevard. Dat programma verzorgde de beeld- en geluidsopnames in de zittingszaal tijdens de zaak, die andere media vervolgens konden overnemen. Om de privacy van de verdachten te beschermen, mocht er van hen geen beeld- of geluidsopnames gemaakt worden.

Toch is er tijdens de verklaring van verdachte Josef B. een geluidsopname gemaakt, waarvan een fragment tijdens het tv-programma van Jinek werd uitgezonden op 21 januari. Ewart van der Horst, de hoofdredacteur van Jinek, liet eerder weten niet op de hoogte te zijn van het opnameverbod. Het was volgens hem geen opzet.

“De rechtbank heeft de geluidsopname van de verklaring van de verdachte uitdrukkelijk verboden, omdat de privacy van de verdachte diende te worden gerespecteerd”, aldus de rechtbank in een verklaring.

Meer bij Rechtspraak

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.