banner festival 23

— vrijdag 12 maart 2021, 12:50 | 0 reacties, praat mee

RTL en Jinek bieden excuses aan Baudet om optreden cabaretier

© Jinek

RTL, de redactie van de talkshow Jinek en RTL Nieuws hebben er spijt van dat ze het optreden van Martijn Koning donderdagavond niet hebben geschrapt. Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, liep weg vanwege uitspraken van de cabaretier. Laatste wijziging: 15 maart 2021, 09:25

Elke uitzending van Jinek & RTL Nieuws: de Strijd om de Kiezer wordt afgesloten met cabaret. In dit geval door Martijn Koning. Hij sprak Baudet toe op diens “Joodse vriendin” en vermeende racisme. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Baudet stapte op. De zender en het programma bieden in een verklaring excuses aan. “Voor zowel RTL, de redacties en Eva Jinek zelf is het vrije woord een groot goed, desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning. In de afsluiting kon hier onvoldoende op worden gereageerd.”

Bij het AD zegt de cabaretier “Ik had ook echt ontzettend zin om dit stuk te doen. Een unieke kans om zo’n iemand te kunnen toespreken. Het is ontzettend mooi om een politicus aan te pakken die verschrikkelijke dingen zegt, overal mee wegkomt en aankomt met cijfers die niet kloppen. Zonder dat ’ie weg kon lopen, hoewel… nou liep hij alsnog weg. Dat was jammer, want ik had vooral zin om tegen hem te zeggen dat hij het coronavirus op een onbewoond eiland is.”

Het klopt dat hem is gevraagd zijn tekst vooraf te sturen, maar dat doet hij nooit. “Ze weten met wie ze werken.”

“Misschien is zo heftig overgekomen door de woorden die ik gebruikte, zoals antisemitisch. Maar dat zijn dingen die hij zelf ook heeft gezegd. Ik vond het in die zin meer beschouwend. Ik had die reuring overigens wel verwacht.”

Eva Jinek heeft na de uitzending onmiddellijk contact opgenomen met Thierry Baudet om excuses te maken. Het was een goed gesprek, aldus RTL.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.