— dinsdag 19 oktober 2021, 13:06 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank kraakt intern onderzoek Volkskrant naar recensent Peters: bijna vier ton schadevergoeding

ANP

Het Gerechtshof Amsterdam stelt in hoger beroep dat het ontslag van Volkskrant-recensent Arjan Peters in september vorig jaar ten onrechte is toegewezen. Het interne onderzoek dat de Volkskrant uitvoerde - nog voor er onafhankelijk extern onderzoek was gedaan - is volgens de rechter op buitengewoon onzorgvuldige wijze uitgevoerd. Laatste wijziging: 20 oktober 2021, 09:11

Centraal stonden beschuldigingen van ongepaste benadering van schrijfsters van wie boeken mogelijk door Peters zouden worden gerecenseerd. De rechter oordeelde vorig jaar al dat het niet om zogeheten me-too-gedrag ging, maar dat Peters door woordgebruik (liefs, lieve of lieverd) en tijdstip van contact leggen (zeer laat) de indruk wekte op zoek te zijn naar intimiteit.

De schrijfsters zouden zich ongemakkelijk hebben gevoeld en vreesden of hun reactie invloed zou hebben op een uiteindelijk recensie. Daar bleek in de praktijk niets van: in een geval was de recensie al ingeleverd voor het contact plaatsvond en een andere schrijfster vond de lieve groet in een bericht vooral eigenaardig. “Ik vind het heel apart dat je zoiets stuurt na een zakelijke afspraak. Ik geloof overigens niet dat de heer Peters onze afspraak zag als een date.”

De rechter wijst er op dat Peters uit hoofde van zijn functie werd geacht een breed netwerk te onderhouden binnen de literaire wereld. “Het onderhouden van een netwerk veronderstelt dat schrijvers worden benaderd en dat ook fysieke ontmoetingen plaatsvinden”, aldus de rechter.

Het Volkskrant-stijlboek schrijft voor dat een recensent “in geen enkele relatie dient te staan tot de maker van een werk” maar Peters deed meer dan alleen recensies schrijven. “Het betoog van DPG Media dat Peters - omdat hij deels werkzaam was als recensent - geen contacten met auteurs mocht onderhouden, snijdt geen hout”, oordeelt de rechter.

Op 19 mei 2020 werd Peters op non-actief gesteld; nog op dezelfde dag werd intern meegedeeld dat de krant de recensent wegens een vertrouwensbreuk zou ontslaan.

Over dit onderzoek stelt de rechter dat er op dat moment onvoldoende bewijs lag om de arbeidsrelatie “ernstig en duurzaam verstoord” te noemen. Het interne uitgevoerde onderzoek richtte zich niet op concrete klachten, “maar draagt eerder het karakter van een fishing expedition” - het uitwerpen van een breed net om te zien wat mogelijk wordt binnengehaald.

“In het onderzoeksverslag van 15 mei 2020 worden geen data en/of jaartallen genoemd en wordt geen concreet berichtenverkeer tussen [verzoeker] enerzijds en de auteurs anderzijds weergegeven. [verzoeker] heeft het onderzoeksverslag niet ter inzage gekregen.”

De externe onderzoeksopdracht, die uiteindelijk aan een bureau voor bedrijfsrecherche werd gegund, wekt volgens de rechter “vooral de indruk ten doel te hebben gehad het valideren van het reeds uitgevoerde interne onderzoek”. De inhoud van dit bedrijfsonderzoek werd niet met Peters en zijn advocaat gedeeld.

De rechtbank acht het “onbegrijpelijk” dat Peters niet is gehoord in het kader van dat onderzoek. Zijn reactie op de klachten werden niet door de onderzoekers geverifieerd en gewogen in het kader van hun “samenvatting” (de twijfelende aanhalingstekens komen uit de uitspraak, red.) 

De ontslaggrond van vorig jaar heeft onvoldoende basis, stelt de rechter. Het ontbinden van de arbeidsovereenkomst is ten onrechte toegekend. Omdat herstel van de werkrelatie “niet in de rede ligt” en de krant bij herhaling sprak van een onherstelbare vertrouwensbreuk, is besloten tot een schadevergoeding.

Peters krijgt 370.000 euro bruto toegekend.

Marcus Draaisma, een van Peters’ advocaten, stelt dat een werkgever bij verdenkingen jegens een werknemer deskundig, zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek doet, iets dat de Volkskrant heeft nagelaten. Zijn collega Marloes van den Eeckhout wijst op de bevestiging van de eerdere uitspraak dat er geen sprake is van seksueel of ander grensoverschrijdend gedrag.

“Dit is belangrijk gezien het beeld dat in de media is ontstaan. Met deze uitspraak is de reputatie van Arjan Peters zo goed als mogelijk hersteld”, aldus Van den Eeckhout. Meer bij Rechtspraak

Bekijk meer van

Volkskrant Arjan Peters

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.