banner festival 23

— vrijdag 15 juli 2011, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank bekrachtigt oordelen CvdM

De Rechtbank Amsterdam heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) in drie zaken over ongeoorloofde dienstbaarheid door de publieke omroep in het gelijk gesteld. 'Ongeoorloofde dienstbaarheid' houdt in dat publieke media-instellingen met hun activiteiten zich schuldig maken aan het verbod om zich dienstbaar te maken aan winst door derden. Het gaat om de 50.000 euro boete die het CvdM de NPO oplegde in verband met de cd 'The Look of Love'. Radio 2 heeft zich daarbij dienstbaar gemaakt aan het maken van winst door platenmaatschappij EMI. EMI werd toegestaan om zonder vergoeding gebruik te maken van studio en MCO-orkest. Gezien de aanzienlijke kosten die deze inzet met zich meebrengt, had het CvdM terecht geconcludeerd dat tussen de platenmaatschappij en MCO geen sprake was van een marktconforme vergoeding hiervoor. Laatste wijziging: 3 april 2013, 12:39

De rechtbank was het ook eens met het oordeel van het CvdM omtrent het uitzenden van het kinderprogramma ‘Bibaboerderij’. Door het met regelmaat uitzenden van de serie kreeg het format een grote exposure. Hierdoor werd Schuitema N.V., exploitant van onder meer C1000, in de gelegenheid gesteld om haar merchandiseproducten van de kinderserie in de markt te zetten. Overigens ging de rechtbank niet mee in het standpunt van het CvdM dat ook sprake zou zijn van verboden sponsoring van het kinderprogramma. De TROS kreeg een recordboete voor deze twee overtredingen, namelijk twee maal 135.000 euro.

En de derde kwestie heeft betrekking op de TROS-reis ‘Alle fans aan dek’. Van der Valk Vakanties organiseerde de reis. Volgens de media-toezichthouder was de TROS afhankelijk van de verkoop van de cruise-reis door Van der Valk om opnames te kunnen maken, waarmee in feite de cruisereis het middelpunt van de activiteiten was, in plaats van een registratie van een tv-uitzending. De door het CvdM opgelegde boete was 35.000 euro.

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.