banner festival 23

— dinsdag 28 februari 2023, 15:12 | 0 reacties, praat mee

Rapport over cultuur bij NPO komt ‘rond de zomer’

© Koen van Weel/ANP

De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) komt 'rond de zomer' met het rapport naar de werksfeer bij de NPO. De commissie werd vorig jaar november in het leven geroepen na het Volkskrantartikel over het vermeende grensoverschrijdende gedrag van onder anderen Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door (DWDD). Laatste wijziging: 1 maart 2023, 08:02

Aanvankelijk zou er alleen onderzoek worden gedaan naar DWDD, maar dat werd verbreed nadat meer meldingen waren gekomen over vergelijkbare gevallen binnen de gehele publieke omroep.

De commissie staat onder voorzitterschap van oud-minister Martin van Rijn. ‘We vinden het belangrijk om iedereen die bij de omroepen werkt of heeft gewerkt met regelmaat op de hoogte te houden van de activiteiten van de commissie, maar ook om hen op te roepen om vooral informatie te delen die van belang kan zijn voor het onderzoek’, aldus Van Rijn. Ook onder anderen oud-presentator en burgemeester Sjors Fröhlich maakt deel uit van de commissie.

Van Rijn vindt het belangrijk dat niet alleen wordt gekeken naar wat er is gebeurd, maar dat ook de bouwstenen worden aangedragen voor het vermijden van dit soort situaties in de toekomst. Tijdens het onderzoek wordt gesproken met verscheidene betrokkenen. (Oud-)medewerkers van de landelijke publieke omroepen kunnen belangrijke informatie delen via de website van de commissie.

In november publiceerde de Volkskrant meerdere artikelen over grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij DWDD. Tientallen oud-medewerkers deden hun verhaal aan de krant. Het zou gaan om jarenlang kleineren en terroriseren. Presentator Van Nieuwkerk legde zijn werkzaamheden na de publicatie van het artikel neer.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.