de tegel publieksprijs 2020

— vrijdag 14 september 2018, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Rapport: online aanvallen tegen vrouwelijke journalisten steeds geavanceerder

© Shamia Casiano / Pexels

Een nieuw rapport over online geweld en bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten laat zien dat in de afgelopen vijf jaar aanvallen zichtbaarder en meer gecoördineerd zijn geworden. Dat heeft te maken met de opkomst van het nationalisme over de hele wereld en het gebruik van digitale netwerken om politieke processen te dwarsbomen.

De online aanvallen zijn steeds geavanceerder geworden en berokkenen meer schade aan de nieuwsonderneming. Het is daardoor ook gevaarlijker geworden voor journalisten, zowel on- als offline, stellen de onderzoekers in het rapport ‘Attacks and Harassment, The Impact on Female Journalists and Their Reporting(.pdf) van het International Women’s Media Foundation (IWMF) in samenwerking met Troll-Busters.com.

In totaal vulden 597 vrouwelijke journalisten en mediawerkers de enquête in en werden vervolgens nog eens 25 vrouwelijke journalisten geïnterviewd die werkzaam waren op verschillende niveau’s, van studentes journalistiek tot het management van een mediabedrijf.

63 procent van de respondenten vertelden dat ze online minstens één keer zijn bedreigd of lastiggevallen in het afgelopen jaar. 58 procent gaf aan dat ze persoonlijk zijn bedreigd of lastiggevallen en 26 procent is fysiek aangevallen. Een op de tien vrouwelijke journalisten kreeg het afgelopen jaar te maken met een doodsbedreiging. Volgens het IWMF hebben journalisten buiten Amerika meer kans om een fysieke bedreiging mee te maken te opzichte van collega’s in de Verenigde Staten. 

Volgens de respondenten had hun vrouw zijn zeker te maken met de aanvallen. 78 procent van de Amerikaanse journalistes gaf aan dat hun geslacht een factor was in de bedreigingen en aanvallen. Bij vrouwelijke journalisten in het buitenland lag dat cijfer lager: 68 procent.

Zeker veertig procent van hen gaf aan dat ze daardoor over bepaalde verhalen niet meer berichten. Vooral freelancers voelen zich kwetsbaar na online aanvallen, maar voor vrouwelijke journalisten is fysiek, seksueel en online misbruik inmiddels een onderdeel van het dagelijkse leven. Bijna een derde van de respondenten gaf aan te overwegen de journalistiek vaarwel te zeggen. 

De respondenten zouden het liefst zien dat de organisaties waar ze voor werken een protocol instellen voor het aanpakken van intimidatie en dat claims van journalisten grondig worden onderzocht door het management, wetshandhaving, sociale mediaplatforms en anderen. Er zijn volgens het IWMF echter geen dergelijke mechanismen van ondersteuning voor freelancers, en veel nieuwsorganisaties missen de expertise en middelen om effectief te reageren.

Lees ook:
Een voorbeeld van hoe journalisten online het leven zuur wordt gemaakt: Nieuwe trend in nepnieuws-land: tweets van journalisten faken (16 feb 2018)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.