website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rapport: online aanvallen tegen vrouwelijke journalisten steeds geavanceerder

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in onderzoek op vrijdag 14 september 2018, 15:17

© Shamia Casiano / Pexels

Nieuws Een nieuw rapport over online geweld en bedreigingen tegen vrouwelijke journalisten laat zien dat in de afgelopen vijf jaar aanvallen zichtbaarder en meer gecoördineerd zijn geworden. Dat heeft te maken met de opkomst van het nationalisme over de hele wereld en het gebruik van digitale netwerken om politieke processen te dwarsbomen.

De online aanvallen zijn steeds geavanceerder geworden en berokkenen meer schade aan de nieuwsonderneming. Het is daardoor ook gevaarlijker geworden voor journalisten, zowel on- als offline, stellen de onderzoekers in het rapport ‘Attacks and Harassment, The Impact on Female Journalists and Their Reporting(.pdf) van het International Women’s Media Foundation (IWMF) in samenwerking met Troll-Busters.com.

In totaal vulden 597 vrouwelijke journalisten en mediawerkers de enquête in en werden vervolgens nog eens 25 vrouwelijke journalisten geïnterviewd die werkzaam waren op verschillende niveau’s, van studentes journalistiek tot het management van een mediabedrijf.

63 procent van de respondenten vertelden dat ze online minstens één keer zijn bedreigd of lastiggevallen in het afgelopen jaar. 58 procent gaf aan dat ze persoonlijk zijn bedreigd of lastiggevallen en 26 procent is fysiek aangevallen. Een op de tien vrouwelijke journalisten kreeg het afgelopen jaar te maken met een doodsbedreiging. Volgens het IWMF hebben journalisten buiten Amerika meer kans om een fysieke bedreiging mee te maken te opzichte van collega’s in de Verenigde Staten. 

Volgens de respondenten had hun vrouw zijn zeker te maken met de aanvallen. 78 procent van de Amerikaanse journalistes gaf aan dat hun geslacht een factor was in de bedreigingen en aanvallen. Bij vrouwelijke journalisten in het buitenland lag dat cijfer lager: 68 procent.

Zeker veertig procent van hen gaf aan dat ze daardoor over bepaalde verhalen niet meer berichten. Vooral freelancers voelen zich kwetsbaar na online aanvallen, maar voor vrouwelijke journalisten is fysiek, seksueel en online misbruik inmiddels een onderdeel van het dagelijkse leven. Bijna een derde van de respondenten gaf aan te overwegen de journalistiek vaarwel te zeggen. 

De respondenten zouden het liefst zien dat de organisaties waar ze voor werken een protocol instellen voor het aanpakken van intimidatie en dat claims van journalisten grondig worden onderzocht door het management, wetshandhaving, sociale mediaplatforms en anderen. Er zijn volgens het IWMF echter geen dergelijke mechanismen van ondersteuning voor freelancers, en veel nieuwsorganisaties missen de expertise en middelen om effectief te reageren.

Lees ook:
Een voorbeeld van hoe journalisten online het leven zuur wordt gemaakt: Nieuwe trend in nepnieuws-land: tweets van journalisten faken (16 feb 2018)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.