website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nieuwe trend in nepnieuws-land: tweets van journalisten faken

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op vrijdag 16 februari 2018, 16:30

Politie bij de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida

Politie bij de Marjory Stoneman Douglas High School in Florida - © Giorgio Viera / EPA

Nieuws De schietpartij woensdag op de Marjory Stoneman Douglas High School legt een nieuw en zorgwekkend bedrog bloot waarbij de geloofwaardigheid van journalisten op het spel staat. Nep-tweets van journalisten worden geretweet en dat levert een hoop commotie op, schrijft Poynter, de Amerikaanse website over journalistiek.

Binnen een uur nadat de schietpartij plaatsvond verschenen woensdag zoals gebruikelijk de eerste hoaxes en samenzweringstheorieën online. Jane Lytvynenko, die voor Buzfeed online misinformatie bijhoudt, hield de tweets met valse informatie bij, zowel op Twitter als in een lopend verhaal. 

Donderdagochtend zagen Lytvynenko en anderen dat er iets veranderde. Er werden nep-tweets verzonden uit naam van journalisten die de zaak volgden, hun identiteit werd misbruikt. Het was duidelijk de bedoeling de journalisten in een kwaad daglicht te stellen. Nep-tweets maken is overigens vrij simpel met bijvoorbeeld een site als Tweetfake.

Alex Harris, werkzaam voor de Miami Herald, constateerde dat iemand een screenshot van een neptweet had gemaakt waarin stond dat Harris om foto’s van gedode scholieren vroeg. Harris besloot de tweet te negeren, maar meldde het wel bij Twitter. Twitter verwijderde de tweet niet. Ze bleef reacties krijgen. Dus besloot ze te tweeten over het feit dat iemand deed alsof zij het was.

Dat had niet het gewenste effect. Mensen dachten dat ze de neptweet gewoon had verwijderd. Het werd alleen maar groter. Ook andere journalisten waren doelwit.

Claire Wardle, directeur van First Draft, een organisatie die het verspreiden van mis- en desinformatie tegen gaat, noemt de situatie “deprimerend”. Er is namelijk niet veel tegen te doen, behalve dan dat journalisten hun ‘mentions’ in de gaten moeten houden. In dit geval werd de journalist getagd. “Anders hadden ze helemaal niet geweten dat dit speelde.”  Meer bij Poynter

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. W. Theunisse, 17 februari 2018, 22:47

    De krokodillentranen rollen van het beeldscherm van mijn pc. De fake nieuws journalisten klagen dat zij genomen worden daar waar de zon niet schijnt. Het is het Nieuwe Normaal waar iedereen mee moet leren leven na de introductie van het nepnieuws door politici en aanhang ( lees journalisten). Bovenstaand artikel getuigt allen maar van het principe “een koekje van eigen deeg “. Next.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.