training eu starters

— donderdag 6 oktober 2022, 13:34 | 0 reacties, praat mee

Radar doet aangifte tegen Google, ‘techbedrijf faciliteert oneerlijke handelspraktijken’

© Frank Höermann/DPA

Het consumententelevisieprogramma Radar van AVROTROS heeft donderdagochtend aangifte gedaan tegen techgigant Google. Volgens het televisieprogramma "faciliteert het techbedrijf oneerlijke handelspraktijken en profiteert het hiervan". Laatste wijziging: 6 oktober 2022, 18:47

Het zoekbedrijf laat bedrijven in veilingen bieden op een hogere notering in haar zoekmachine op zoektermen zoals “spoed loodgieter”. Voor de hoogste notering in deze branche betalen bedrijven 18 euro per klik. “Een enorm verdienmodel van Google”, stelt Radar. En bovendien maken de bedrijven die grof geld neerleggen voor een hoge notering volgens het consumentenprogramma zich schuldig aan “oneerlijke handelspraktijken”. Google zou hiervan op de hoogte zijn, maar wijzigt haar beleid niet, blijkt uit onderzoek van Radar.

De redactie van Radar schakelde deze zomer een loodgieter in die een hoge notering heeft bij de zoekresultaten van Google. Op verborgen camera wist Radar vast te leggen hoe de loodgieter de klant misleid met niet kloppende bedragen en hoe de loodgieter 59,95 euro per strekkende meter vraagt voor een spiraalveer.

Deze truc is onlangs uitdrukkelijk veroordeeld door een kantonrechter en mag volgens de gerechtelijke uitspraak niet per strekkende meter verkocht worden. Uiteindelijk bedroeg de rekening die Radar onder ogen kreeg meer dan 1.000 euro voor zo’n twintig minuten werk. Een “bonafide” loodgieter zou eenzelfde soort verstopping verholpen hebben voor ongeveer 200 euro, stelt Radar.

Naast aangifte tegen Google deed Radar ook aangifte tegen de loodgieter in kwestie. Met de aangifte wil Radar Google dwingen tot een ander en effectiever beleid.

Bekijk meer van

Radar Google Nederland Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.