persveilig seminar

— woensdag 3 november 2021, 16:09 | 0 reacties, praat mee

Google brengt nieuwsdienst terug in Spanje

© AFP / Robyn Beck

De Spaanse editie van Google News keert in 2022 terug. Google haalde de nieuwsdienst eind 2014 in Spanje uit de lucht, nadat een destijds nieuwe wet in het land het internetbedrijf verplichtte om te betalen voor het tonen van fragmenten uit nieuwsberichten. Nieuwe wetgeving die woensdag werd bekendgemaakt, heeft Google doen besluiten zijn nieuwsdienst weer te openen. Laatste wijziging: 3 november 2021, 16:12

Dat meldt Google woensdag in een persbericht. De nieuwe Spaanse wetgeving geeft Google het recht om met individuele uitgevers te onderhandelen over licensering van hun publicaties. Dat is nodig omdat Google News korte passages van nieuwsberichten laat zien en daarna verder linkt naar de berichten zelf. Onder de vorige copyrightwetgeving van Spanje kon Google niet met individuele uitgevers onderhandelen en was het verplicht álle uitgevers te betalen voor het gebruik van de stukjes tekst.

Wanneer de Spaanse editie van Google News precies terugkeert is niet bekend. Google mikt op ‘begin 2022’. Het bedrijf stelt dat de terugkeer van zijn nieuwsdienst ook goed nieuws is voor journalisten en uitgevers, omdat Google News voor meer websitebezoek kan zorgen.

Bekijk meer van

Spanje Google News Google

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.