— dinsdag 26 september 2023, 07:43 | 0 reacties, praat mee

Racismecoördinator mist diversiteit in rapport over toekomst NPO

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is ongelukkig met het rapport dat de commissie-Van Geel heeft geschreven over de toekomst van de NPO in Nederland. Rabin Baldewsingh vindt het "beschamend" dat de thema's diversiteit en inclusie niet de plek krijgen die ze volgens hem wel verdienen. Laatste wijziging: 26 september 2023, 09:33

Dat stelt de coördinator in reactie op het rapport.

“Het is iets waar ik in de gesprekken met de commissie juist flink op heb gehamerd”, aldus Baldewsingh. “Hoe gaat de omroepwereld de veelzijdigheid in de samenleving representeren? Dat is immers een essentiële pijler van het publieke bestel. En welke waarborgen worden er ingebakken om discriminatie en racisme te voorkomen? Ik had er meer van verwacht. Onbegrijpelijk dat de commissie dit niet in de aanbevelingen heeft meegenomen.”

Lees ook: Advies: De Nederlandse Publieke Omroep moet uit maximaal zes omroepverenigingen bestaan

Maximaal zes ledenoproepen
Het Adviescollege Publieke Omroep, zoals de officiële naam van de commissie-Van Geel luidt, stelde maandag in zijn rapport dat de NPO uit maximaal zes ledenomroepen moet gaan bestaan. Ook vindt het college onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) dat de overheid zich minder moet bemoeien met de publieke omroep.

Omroepen moeten ook aan strengere voorwaarden voldoen. Ze moeten volgens het college worden beoordeeld op criteria als herkenbaarheid en toegevoegde waarde in de samenleving. Omroepen krijgen daarnaast wel meer verantwoordelijkheid als het aan het college ligt, onder meer door ze zelf meer regie te geven over hun budgetten.

Bekijk meer van

Rabin Baldewsingh NPO

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.