Jodal

— dinsdag 17 mei 2022, 12:43 | 0 reacties, praat mee

DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde

Een still uit de recente campagne 'FM wordt DAB+'. De NPO blijft het digitale alternatief promoten, maar verknochte FM-luisteraars hoeven niet te vrezen dat binnenkort de stilte ruist. | Digital Radio NL

De NPO organiseert vanaf maandag 6 juni hun jaarlijkse Week van de Digitale Radio, om alternatieven voor de klassieke FM-radiozender te belichten. Het gebruik van FM neemt volgens de NPO af, maar een afschakeling is voorlopig niet aan de orde, aldus een woordvoerder. De publieke omroep benadrukt met regelmatige campagnes als FM wordt DAB+ dat de toekomst digitaal is. Laatste wijziging: 17 mei 2022, 12:47

“Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan. We zien het gebruik van FM weliswaar afnemen, maar we verwachten dat het de komende jaren nog onmisbaar blijft om onze publieke taak goed uit te voeren”, aldus de woordvoerder.

De NPO heeft negen live-zenders die ook via DAB+ zijn te beluisteren. NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO Radio 4 zijn ook via FM te ontvangen. De NPO-zenders zijn ook digitaal via NPO-apps en via digitale kabel te ontvangen. In de toekomst wordt daar mogelijk het zogeheten 5G Broadcast aan toegevoegd, digitale ethertelevisie en -radio die door geschikte tablets en mobiele telefoons kan worden ontvangen.

Eind vorig jaar bleek uit cijfers van het CBS dat de bekendheid met DAB+ was afgenomen naar 49 procent, maar de NPO zegt dat uit representatief onderzoek van bureau GfK blijkt dat de naamsbekendheid van DAB+ in werkelijkheid hoger ligt - op 68 procent.

Dat er in 2021 bijna een kwart meer DAB+-toestellen zijn verkocht - goed voor 713.000 voor ontvangst geschikte apparaten - spreekt wat dat betreft boekdelen, aldus de NPO.

“Er zal wel ooit een moment van afschakelen van FM komen, maar dat moet goed gecoördineerd worden. NPO, de VCR (de Vereniging van Commerciële Radiozenders) en het Ministerie van Economische Zaken praten regelmatig over de digitalisering van radiodistributie in Nederland. Streaming, DAB+ en digitale kabel zullen naar verwachting op termijn de belangrijkste distributiemanieren zijn. Wanneer het zover is, hangt in hoge mate af van de bereidheid van het publiek om te investeren in nieuwe apparaten en te accepteren dat oude radio’s, ook die in een decennia oude auto, op termijn vervangen moeten worden”, aldus de woordvoerder.

Bekijk meer van

NPO DAB+

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.