— dinsdag 9 maart 2021, 08:35 | 0 reacties, praat mee

NPO Ombudsman over ophef rond Baudet in WNL Goedemorgen: co-presentatorschap geen aan te raden keus

© WNL

De Ombudsman van de NPO, Margo Smit, is geen voorstander van het veranderen van de rollen van gasten in programma's. Dat schrijft ze in een reactie op de ophef die was ontstaan toen Thierry Baudet als mede-presentator van het programma Goedemorgen Nederland, net voordat het Journaal begon zei: "Dan nu het fake news Journaal met Mark Visser". Laatste wijziging: 9 maart 2021, 16:33

“Opvallender vind ik dat de hoofredacteur in dat radiogesprek (bij NPO Radio 1, red.) niet zo zwaar leek te tillen aan wat je als journalistiek programma weggeeft op het moment dat je een gast een andere rol geeft. Namelijk het vertrouwen van je publiek dat je op dat moment in volle onafhankelijkheid je journalistieke werk doet. De WNL-hoofdredacteur zei op de radio dat hij dat je bij live-gesprekken altijd verantwoordelijkheid uit handen geeft. Maar dat is zo niet met elkaar te vergelijken.”

“Rolvervaging Aan een ‘co-host’ geef je al een beetje zeggenschap over het eindproduct weg”, aldus Smit. “De hoofdredacteur was dat in een uitgebreid gesprek dat we hadden niet met me eens en het heeft volgens hem geen invloed gehad op de onafhankelijkheid. ‘Je laat hem of haar alleen maar kleine presentatiezinnetjes lezen,’ zei hij. ‘Maar we zorgen er nu wel voor dat een co-host niet meer het laatste woord kan krijgen, zoals hier het geval was. We kijken nu extra naar het draaiboek om dat te voorkomen.’”

“Hij zou niet het laatste woord krijgen, maar greep gewoon zijn kans”, zei Bert Huisjes, directeur WNL Nederland daar eerder over. “Zoiets kan gebeuren, het is live-tv. Vervelend is het wel. Dit was een beledigende opmerking waarop de presentator van het journaal niet kon ingaan in zijn bulletin.”

“Toch is een co-presentatorschap puur journalistiek gezien geen aan te raden keus,” aldus de Ombudsman. “Maar zeker een ‘gasthoofdredacteurschap’ – wat hier overigens niet het geval was – is met een journalistiek onafhankelijke productie onverenigbaar. Want door de rolvervaging en als gevolg daarvan het delen van de eindverantwoordelijkheid verspeel je voor dat product je journalistieke autonomie.” Meer bij de Ombudsman

Lees ook:
WNL-hoofdredacteur Huisjes: ‘Reactie NOS op fake news journaal’ vooral ingegeven door emoties’ (3 maart 2021)
Lijsttrekker als medepresentator. Goed idee? Baudet noemt NOS het fake news Journaal (3 maart 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.