— donderdag 15 april 2021, 10:21 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur aan Willink: structureel meer geld naar door corona verzwakte cultuursector

Informateur Willink ontvangt deze dagen vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties. | Bart Maat / ANP

De Raad voor Cultuur (RvC) heeft informateur Tjeenk Willink aangeschreven om te benadrukken dat de cultuursector bijzondere aandacht verdient van het nieuw te vormen kabinet. Jaarlijks is rond 477 miljoen extra nodig, zeker gezien de belangrijke economische en maatschappelijke rol die cultuur in de maatschappij speelt. Laatste wijziging: 15 april 2021, 10:27

“De culturele en creatieve sector draagt jaarlijks met 25,5 miljard euro tot wel 3,7 procent bij aan het bruto nationaal product van Nederland. De totale sector is goed voor zo’n 320 duizend banen, 4,5 procent van de totale werkgelegenheid, is ongeveer even groot als de bouwsector en zelfs bijna 2 maal zo groot als de landbouw”, schrijft de Raad.

Tegelijk kreeg deze sector de grootste klappen tijdens de coronacrisis en daaruit voortvloeiend overheidsbeleid. “Van alle
sectoren leed de culturele sector met 62 procent relatief de grootste omzetderving, met groot verlies van werkgelegenheid en kennis tot gevolg.”

Steunmaatregelen waren niet altijd gericht op de organisaties binnen de cultuursector. De sector komt daardoor verzwakt uit de coronacrisis, maar houdt potentie.

“Om te innoveren en sterker uit de crisis te komen, zijn daarom structurele extra investeringen nodig voor een duurzame versterking van cultuur”, aldus de Raad. Daar is volgens hen dus structureel meer geld voor nodig.

“De coronacrisis stelt de sector voor een aantal grote transitieopdrachten. De sector moet (en is) massaal op zoek naar nieuwe werkwijzen en aanbiedingsvormen, alternatieve manieren om ruimtes te gebruiken en publiek te ontvangen, en nieuwe verdienmodellen. Op kleine schaal is de sector hier zelf al mee aan de slag gegaan, maar de initiatieven zijn versnipperd en moeilijk te bekostigen vanuit sector zelf; vooral niet-gesubsidieerde instellingen en makers verkeren als gevolg van de coronacrisis in financiële nood.”

De Raad voor Cultuur wijst op de bescheiden investeringen die het Rijk historisch gezien in cultuur doet: jaarlijks 1 miljard euro, minder dan 0,3 procent van de Rijksbegroting. “Provincies en gemeenten investeren samen 2,3 miljard euro. De investeringsagenda voor cultuur is een minimale noodzakelijke investering in verhouding tot de meetbare en niet-meetbare opbrengst van cultuur voor economie en samenleving”, aldus de Raad.

Investeren in cultuur helpt Nederland straks bij het herstel uit de crisis, schrijven ze aan Willink, niet in de laatste plaats als positieve bijdrage bij sociale cohesie en mentale gezondheid.

Verder pleit de Raad voor een eenmalig steunbedrag van 83 miljoen euro voor investeringen in digitalisering, productiefondsen en het Nationaal Aankoopfonds voor behoud van erfgoed. Meer in het Raad voor Cultuur-rapport ‘Investeer in cultuur voor iedereen’ [.pdf]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.