Raad voor Cultuur aan Willink: structureel meer geld naar door corona verzwakte cultuursector

De Raad voor Cultuur (RvC) heeft informateur Tjeenk Willink aangeschreven om te benadrukken dat de cultuursector bijzondere aandacht verdient van het nieuw te vormen kabinet. Jaarlijks is rond 477 miljoen extra nodig, zeker gezien de belangrijke economische en maatschappelijke rol die cultuur in de maatschappij speelt.
“De culturele en creatieve sector draagt jaarlijks met 25,5 miljard euro tot wel 3,7 procent bij aan het bruto nationaal product van Nederland. De totale sector is goed voor zo’n 320 duizend banen, 4,5 procent van de totale werkgelegenheid, is ongeveer even groot als de bouwsector en zelfs bijna 2 maal zo groot als de landbouw”, schrijft de Raad.
Tegelijk kreeg deze sector de grootste klappen tijdens de coronacrisis en daaruit voortvloeiend overheidsbeleid. “Van alle
sectoren leed de culturele sector met 62 procent relatief de grootste omzetderving, met groot verlies van werkgelegenheid en kennis tot gevolg.”
Steunmaatregelen waren niet altijd gericht op de organisaties binnen de cultuursector. De sector komt daardoor verzwakt uit de coronacrisis, maar houdt potentie.
“Om te innoveren en sterker uit de crisis te komen, zijn daarom structurele extra investeringen nodig voor een duurzame versterking van cultuur”, aldus de Raad. Daar is volgens hen dus structureel meer geld voor nodig.
“De coronacrisis stelt de sector voor een aantal grote transitieopdrachten. De sector moet (en is) massaal op zoek naar nieuwe werkwijzen en aanbiedingsvormen, alternatieve manieren om ruimtes te gebruiken en publiek te ontvangen, en nieuwe verdienmodellen. Op kleine schaal is de sector hier zelf al mee aan de slag gegaan, maar de initiatieven zijn versnipperd en moeilijk te bekostigen vanuit sector zelf; vooral niet-gesubsidieerde instellingen en makers verkeren als gevolg van de coronacrisis in financiële nood.”
De Raad voor Cultuur wijst op de bescheiden investeringen die het Rijk historisch gezien in cultuur doet: jaarlijks 1 miljard euro, minder dan 0,3 procent van de Rijksbegroting. “Provincies en gemeenten investeren samen 2,3 miljard euro. De investeringsagenda voor cultuur is een minimale noodzakelijke investering in verhouding tot de meetbare en niet-meetbare opbrengst van cultuur voor economie en samenleving”, aldus de Raad.
Investeren in cultuur helpt Nederland straks bij het herstel uit de crisis, schrijven ze aan Willink, niet in de laatste plaats als positieve bijdrage bij sociale cohesie en mentale gezondheid.
Verder pleit de Raad voor een eenmalig steunbedrag van 83 miljoen euro voor investeringen in digitalisering, productiefondsen en het Nationaal Aankoopfonds voor behoud van erfgoed. Meer in het Raad voor Cultuur-rapport ‘Investeer in cultuur voor iedereen’ [.pdf]
Praat mee