training eu starters

— vrijdag 6 oktober 2017, 14:56 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur: ‘Regionale omroepen moeten streekomroepen worden’

ANP / Lex van Lieshout

De Regionale Publieke Omroep (RPO) moet duidelijkere doelstellingen voor de toekomst formuleren en de de regionale omroepen verder ontwikkelen tot streekomroepen. Daarbij moeten de provinciale grenzen losgelaten worden. Ook moeten er meer mogelijkheden komen voor publiek-private samenwerkingen tussen media-instellingen op lokaal en regionaal niveau, en moet AT5 geïntegreerd worden in de RPO. Laatste wijziging: 6 oktober 2017, 15:19

Dat adviseert de Raad voor Cultuur in een vrijdag verschenen rapport (hier te downloaden als PDF). Het rapport is een advies aan staatssecretaris Sander Dekker (Media), waarin het adviesorgaan reageert op het eerste concessiebeleidsplan (CBP) 2017-2025 van de RPO. In dat eerder dit jaar gepresenteerde plan willen de dertien regionale omroepen van Nederland duidelijk maken waar ze voor staan.

Weinig toekomstvisie
Het concessiebeleidsplan laat zien dat de RPO gemotiveerd is en ambitie heeft, stelt de raad in zijn verslag, maar aan toekomstvisie ontbreekt het echter nog. “Het CBP is een goede samenvatting van het heden, terwijl de Raad juist ook graag een goed doordachte toekomstvisie had willen zien”, aldus het rapport. “Hierbij horen concrete en afrekenbare doelstellingen. Die bevat het CBP nu vrijwel niet. Zonder een concrete uitwerking van de plannen is het namelijk niet mogelijk om tot een prestatieovereenkomst tussen het Rijk en de RPO te komen.”

De Raad voor Cultuur adviseert staatssecretaris Dekker de RPO te vragen binnen een jaar een aangepast plan in te dienen, waarin duidelijker wordt beschreven wat de organisatie gaat doen, op welke wijze en binnen welke termijn. Ook adviseert de Raad nu al duidelijke prestatieafspraken te maken over het gebruik van non-lineaire mediaproducties, samenwerking met de NLPO, de Lokale Omroep en de NPO en afstemming met de regionale dag- en nieuwsbladen.

Ook het Commissariaat voor de Media pleit in een eveneens vrijdag uitgebracht advies (hier te downloaden als PDF) aan staatssecretaris Dekker dat doelstellingen van de RPO verder uitgewerkt moeten worden. “De doelstellingen zijn naar mening van het Commissariaat belangrijk en leiden in zichzelf tot een toegevoegde waarde van de regionale omroep”, schrijft het commissariaat op zijn website. “Het Commissariaat zou ook graag een visie zien over de manier waarop de RPO zijn coördinerende taak gaat invullen.”

Gerard Schuiteman, directeur van De stichting Regionale Publieke Omroep (RPO), begrijpt dat zowel de Raad voor Cultuur als het Commissariaat adviseren dat het concessiebeleidsplan nader moet worden uitgewerkt. “Wij bestaan als RPO pas kort en hadden weinig tijd voor een gedetailleerd plan. We hebben zelf ook aangegeven dat we het nader willen uitwerken.”

De RPO kan niet zoveel met het advies van de Raad voor Cultuur om streekomroepen te vormen. “Dan moet de wet worden aangepast. Ons plan gaat er over om binnen de bestaande wet onze taken uit te voeren. Datzelfde probleem doet zich voor als we meer moeten samenwerken met uitgevers, zoals de raad wil. De wet beperkt dat en initiatieven die er wel zijn geweest zoals in Brabant en Limburg zijn door de uitgevers gestaakt.”

Hetzelfde geldt voor het invoegen van AT5 in de RPO. “Daar gaan wij niet over”, aldus Schuiteman.

Marc Visch, directeur-bestuurder Marc Visch van de Nederlandse Lokale Publieke Omroep (NLPO): “Het is positief dat wij bevestigd worden in de door ons ingeslagen koers met de vorming van de streekomroepen. De lokale omroepen zitten nu al in de haarvaten van de samenleving en verdere journalistieke professionalisering is essentieel voor de lokale democratie. Dat de Raad voor Cultuur dit ook als belangrijk speerpunt benoemt ervaren wij als een grote stimulans en ondersteuning van het ingezette beleid. De NLPO is altijd groot voorstander van verregaande samenwerking binnen het publieke bestel.”

Demissionair staatssecretaris Dekker zal het advies doorschuiven naar zijn opvolger. Maandag word het regeerakkoord van Rutte III gepresenteerd. Mogelijk dat daar ook plannen in staan voor de publieke omroepen.

Het advies van de Raad voor Cultuur is voorbereid door Wim Jansen (oud-Wereldomroep), Bart Brouwers (hoogleraar Groningen) en Joop Daalmeijer (oud-voorzitter Raad voor Cultuur).

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.