— maandag 17 oktober 2022, 17:00 | 0 reacties, praat mee

Raad van State: klokkenluiderswet nog steeds te onduidelijk

De Raad van State vindt dat de nieuwe wetgeving die klokkenluiders beter moet beschermen, duidelijker kan. Het is de bedoeling dat de wet werknemers beschermt die melding maken van zaken die mis gaan op hun werk. Volgens de Raad van State is niet goed genoeg uitgelegd welke misstanden precies gemeld kunnen worden. Experts uitten eerder deze maand vergelijkbare kritiek in de Tweede Kamer. Laatste wijziging: 17 oktober 2022, 17:02

De Raad van State heeft vorig jaar maart ook al advies uitgebracht over de nieuwe wet. Daarna is een aantal veranderingen doorgevoerd en is het advies naar de Tweede Kamer gestuurd. Het parlement vroeg de adviseurs er vervolgens nog eens naar te kijken. De Raad van State zegt dat het wetsvoorstel op sommige punten verbeterd is, maar dat het op andere punten nog altijd beter uitgewerkt moet worden.

Klokkenluiders kunnen zich melden als een bedrijf of de overheid Europese wetgeving overtreedt, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of privacy. Daarnaast kunnen ze melding maken van andere misstanden. Deels kan het daarbij gaan om vergelijkbare zorgen over bijvoorbeeld de volksgezondheid, maar er vallen ook andere zaken onder, zoals het functioneren van het bedrijf zelf. Toch vindt de Raad van State niet dat duidelijk goed is uitgewerkt wat nu een misstand is en wat niet.

Meer kritiek
De Raad van State heeft meer kritiek op het nieuwe wetsvoorstel. Zo moet het Huis voor Klokkenluiders, een zelfstandig bestuursorgaan dat klokkenluiders adviseert, ook meer doen aan kennisbevordering. De hoop is dat misstanden zo voorkomen worden. Die taak moet volgens het advies beter uitgewerkt worden in de wet en mag niet ten koste gaan van de rest van het werk, namelijk de onderzoeken die het Huis doet en de adviezen die het uitbrengt. Verder moet duidelijker uitgewerkt worden tegen welke represailles werknemers beschermd worden als ze een melding doen.

De kritiek dat de wet op punten niet goed genoeg is, werd anderhalve week geleden ook geuit door deskundigen die deelnamen aan een gesprek in de Tweede Kamer. Het Huis voor Klokkenluiders waarschuwde daarin ook dat er te weinig geregeld is op het gebied voor sancties als bedrijven klokkenluiders toch benadelen. De wet zou “tandeloos” zijn. Anderen, onder wie wetenschappers en vakbond FNV, waren het daarmee eens.

Bekijk meer van

Klokkenluider

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.