word studentlid

— vrijdag 9 december 2022, 07:59 | 0 reacties, praat mee

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties

Kamer botst met minister over fonds klokkenluiders en sancties
Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot - © ANP / Peter Hilz

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) is stevig in aanvaring gekomen met de Tweede Kamer over een fonds voor klokkenluiders en sancties voor bedrijven die klokkenluiders het leven zuur maken. Een Kamermeerderheid wil beide nu in de wet regelen, maar de minister vindt het daarvoor te vroeg. Ze wil beide voorstellen wel onderzoeken en wellicht later opnemen in een nieuw wetsvoorstel, zei ze tijdens de behandeling van het wetsvoorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen. Laatste wijziging: 9 december 2022, 08:01

Vanuit het fonds zouden klokkenluiders juridische en psychosociale hulp moeten kunnen regelen, zo wil de Kamer, waaronder de coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie. De VVD is tegen. Volgens de minister zitten er veel te veel haken en ogen aan om de komst van zo’n fonds nu al in de wet vast te leggen.

Wie vult en beheert het fonds en wanneer en hoeveel keert de fondsbeheerder uit. Moeten werkgevers daaraan een bijdrage leveren of moet alleen de overheid het fonds vullen, somde de minister enkele vragen op waar ze zorgvuldig naar wil kijken. Nu heeft Bruins Slot geen geld voor de vulling van zo’n fonds, tekende ze daar meteen bij aan.

Ook andere voorstellen van de Kamer om de wet aan te passen, werden door de minister stuk voor stuk ontraden. Het voorstel om sancties op te leggen via het bestuurs- en strafrecht, in plaats van alleen het civielrecht, is in de ogen van de minister eveneens te vroeg. De Kamer wil dat wel, vanwege de afschrikwekkende werking ervan.

De gevolgen ervan kan Bruins Slot nog niet overzien. Ze vindt het Huis voor klokkenluiders niet geschikt om boetes op te leggen, omdat daarmee de neutrale rol van het Huis in het geding komt. Onzin, stelden diverse Kamerleden, waaronder Renske Leijten (SP). Volgens Leijten heeft het Huis geen neutrale rol, omdat het Huis naast de klokkenluider moet staan. D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz herinnerde de minister eraan dat het Huis voor Klokkenluiders juist zelf heeft gevraagd om sancties te mogen opleggen.

De Kamer en de minister zijn het over een ding wel eens: met deze wetswijziging zijn klokkenluiders wel wat beter beschermd dan nu, maar het nog steeds onvoldoende. Het huidige wetsvoorstel moet echter zo snel mogelijk in werking treden, omdat een boete vanuit Europa dreigt. Nederland had al lang de Europese richtlijn voor bescherming van klokkenluiders in een wet moeten verwerken.

Over anderhalf tot twee jaar hoopt Bruins Slot een nieuw wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen.

Donderdag wordt over de amendementen, moties en het wetsvoorstel gestemd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.