— donderdag 21 juli 2016, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe Wob-truc houdt documenten bij journalisten weg

Het Ministerie van Financiën | Lex van Lieshout / ANP

Journalist René Lukassen van RTL Nieuws schrijft in een column over zijn meest recente frustraties met het Ministerie van Financiën, dat een nieuw middel heeft bedacht om bepaalde stukken buiten een Wob-verzoek te houden.

Financiën blijkt bepaalde gespreksverslagen te hebben gedeponeerd bij een notaris, omdat deze “in beginsel Wob-able” waren. Lukassen is al jaren bezig om via de Wet openbaarheid van bestuur notulen en documenten rond de ondergang van DSB Bank en verzekeraar SNS Reaal in te zien.

Lukassen wil graag de interviews lezen die ten grondslag liggen aan de vuistdikke rapporten die over de ondergang van de financiële instellingen zijn geschreven. Het ministerie weigert die ondanks herhaalde Wob-verzoeken te verstrekken.

“Financiën poeierde de verzoeken keer op keer af. En gebruikte hiervoor argumenten waarvan het wist dat deze niet deugden. De meest recente weigering luidde dat (het ministerie) “overigens niet (beschikt) over de gespreksverslagen” waar RTL Nieuws om heeft gevraagd.”

De gespreksverslagen blijken dus te zijn geparkeerd bij een notaris, waardoor het Wob-verzoek stukloopt. “Documenten die je niet hebt, hoef je ook niet te verstrekken”, tweette Lukassen vanochtend.

De journalist noemt het “een vorm van spelbederf die ik nog niet eerder tegen kwam bij een ministerie”. Meer bij RTL Z

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.