— woensdag 21 februari 2018, 16:09 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur wil heffing op film, kabel en Netflix

De Raad voor Cultuur wil dat er net als in andere Europese landen ook in Nederland een heffing komt van 2 tot 5 procent op de abonnementen voor de kabel, voor aanbieders als Netflix, de bioscoop en filmtheaters. De opbrengst moet direct via een AV-fonds ten goede komen aan de makers van Nederlandse producties, zowel publiek als commercieel. Verder mag er niet meer worden bezuinigd op de publieke omroep. Laatste wijziging: 22 februari 2018, 09:26

Het AV-fonds moet wat de raad betreft de opvolger worden van het huidige Filmfonds. Hoeveel geld er met de heffing is gemoeid, maakt de raad in haar advies Zicht op zo veel meer niet duidelijk.

Wel staat er dat er haast gemaakt moet worden en dat het rijk met een voorfinanciering van 50 miljoen euro per jaar het systeem zo snel mogelijk in de lucht moet brengen.

Het advies is gemaakt op verzoek van de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur. Het rapport wordt donderdag openbaar.

De minister had twee vragen: wat is er nodig om pluriforme en kwalitatief hoogstaande Nederlandse culturele audiovisuele content te stimuleren, gezien het veranderende medialandschap? 

En: Wat is er nodig om te zorgen dat deze content toegankelijk is en het publiek bereikt, ook internationaal?

De raad analyseert dat als de huidige ontwikkelingen doorgaan het aanbod van Nederlandse audiovisuele producties zal opdrogen. Grote internationale spelers zullen het Nederlandse aanbod verdringen, omdat alleen de machtige partijen overwinnen.

Om het tij te keren, wil de raad bij die partijen geld weghalen en dat via een AV-fonds aan de Nederlandse sector ter beschikking stellen.

Verder roept de raad commerciële en publieke partijen op meer samen te werken bij de productie en distributie van Nederlandse series en films, met name via het platform NL Ziet. Daarbij moet de overheid regels schrappen die de samenwerking in de weg staat.

Ook breekt de raad een lans voor mediawijsheid in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

Het advies van de Raad voor Cultuur (.pdf)

Bekijk meer van

Raad voor Cultuur

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.