Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 3 juni 2015, 11:09 | 0 reacties, praat mee

‘Qatar gebruikt Al Jazeera voor politieke doeleinden’

De regering van Qatar gebruikt de Arabische nieuwszender Al Jazeera voor politieke doeleinden. Dat schrijft journalist Mohamed Fahmy in The New York Times. Fahmy, die in 2013 in Egypte werd opgepakt omdat hij de verboden Moslimbroederschap een platform zou hebben gegeven, stelt dat Al Jazeera er bewust voor koos Egypte tegen zich in het harnas te jagen door het verbod op Arabische nieuwszenders in het land te negeren. De reden daar achter, redeneert Fahmy, is de wens van de koninklijke familie van Qatar om zich te bemoeien met de gebeurtenissen in Egypte. "Zij hebben journalisten daarmee gemaakt tot pionnen in hun geopolitieke spel." Laatste wijziging: 3 juni 2015, 11:16

Binnen dat geopolitieke spel van Qatar kwam het welzijn van de journalisten volgens Fahmy op de tweede plek. Hij citeert een advocaat die Fahmy en zijn eveneens door Egypte gearresteerde collega Baher Mohamed bijstond tijdens hun eerste rechtszaak. De advocaat in kwestie trok zich terug uit de zaak nadat bekend werd dat Al Jazeera midden in de rechtszaak een schadevergoeding voor gederfde inkomsten eiste van Egypte. “Al Jazeera gebruikt mijn cliënten”, aldus de advocaat tegenover de Egyptische rechtbank. “Ik heb e-mails van Al Jazeera in het bezit waarin de zender me vertelt dat ze niet om het welzijn van de gedaagde journalisten geeft en enkel Egypte wil beledigen.”

Fahmy, die deze week weer voor het hekje staat in de Egyptische rechtbank, trekt in de rest in zijn artikel hard van leer tegen Al Jazeera. “In de vertaalde uitzendingen van ons Engelstalige nieuws werd opruiend commentaar toegevoegd”, stelt hij. Zorgen die Fahmy uitte over het feit dat Al Jazeera toch doorging met uitzenden op de door Egypte verboden nieuwszender Mubasher Misr, werden door leidinggevenden in de wind geslagen. “De managers van Al Jazeera hebben een ethische lijn overschreden. Door te pogen de Egyptische binnenlandse politiek te manipuleren hebben ze hun werknemers in gevaar gebracht.”

Bekijk meer van

Mohamed Fahmy Egypte Al Jazeera

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.