— vrijdag 15 mei 2020, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Medewerkers publieke omroepen zijn tijdelijke contracten beu

© Pexels

85 procent van de mediamakers bij de landelijke en regionale publieke omroepen vindt dat de werkgever te veel gebruik maakt van tijdelijke contracten. Vier op de tien stelt de omroep te willen verlaten omdat ze geen vast contract kunnen krijgen.

Dat blijkt uit een peiling onder 500 mediamakers, die werd uitgevoerd door FNV Media & Cultuur. De helft van de respondenten heeft een vast contract. De andere helft een tijdelijk contract. De ondervraagden werken als producer, redacteur, programmamaker en productieassistent.

Volgens FNV Media & Cultuur stromen mediamakers bij de publieke omroep vaak jarenlang van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. “Ze voelen zich minder gewaardeerd, leven in constante onzekerheid, kunnen moeilijker carrière maken en komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een hypotheek”, aldus cao-onderhandelaar Martin Kothman.

Bij de landelijke en regionale publieke omroep werken in totaal zo’n 3700 mensen die onder de cao vallen. Volgens Kothman komt het veelvuldig gebruik van tijdelijke contracten ook de kwaliteit van programma’s niet ten goede. “Telkens gaan kennis, ervaring en netwerken verloren. Dat is je reinste kapitaalvernietiging. Uiteindelijk ga je zo slecht met publiek geld om.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.