— maandag 2 december 2019, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Premier Muscat van Malta kondigt aftreden aan

Protest bij het parlementsgebouw in Valletta tegen o.a. premier Joseph Muscat - © Vincent Kessler / Reuters

De premier van Malta stapt volgende maand op, zo maakte hij zondagavond bekend. Zijn aftreden hing al dagen in de lucht nadat afgelopen week het onderzoek naar de geruchtmakende moord op de onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in 2017 in een stroomversnelling is geraakt. Laatste wijziging: 13 januari 2020, 08:29

De afgelopen week zijn al meerdere politieke kopstukken vertrokken, onder wie Keith Schembri, stafchef van Muscat en Konrad Mizzi, de minister van Toerisme. De minister van Economische Zaken is tijdelijk teruggetreden. Zondag werd de vooraanstaande zakenman Yorgen Fenech officieel aangeklaagd, omdat hij ervan wordt verdacht dat hij de opdrachtgever is van de moord op Galizia.

Muscat zei zondagavond in een tv-toespraak dat hij op 12 januari terugtreedt, maar zal aanblijven tot er een nieuwe premier en leider van zijn sociaal-democratische partij is gekozen.

Duizenden mensen namen eerder op de dag deel aan een anti-regeringsmars in de hoofstad Valetta, marcherend van het parlement naar het centrale gerechtsgebouw in een evenement georganiseerd door onder andere de activistische groep Repubblika en geleid door familie van Caruana Galizia. Ook vandaag worden er protesten verwacht.

De familie had zaterdag al opgeroepen tot het vertrek van Muscat. Daphne Caruana Galizia had voor haar dood gemeld dat Schembri en Mizzi geheime bedrijven hadden opgericht in Panama. Ze meldde ook hoe een ander bedrijf, 17 Black, was opgezet om geld in die bedrijven te stoppen. Uit onderzoek door Reuters en de Times of Malta bleek dat Fenech de eigenaar was van 17 Black. Mizzi ontkende zakelijke banden of kennis van 17 Black te hebben of op de hoogte te zijn van enige criminele activiteit. Schembri heeft altijd ontkend. Meer bij Times of Malta / The Guardian

Lees ook:
Moordzaak Malta: voormalig stafchef premier weer vrij (29 november 2019)
Stafchef Maltese premier opgepakt in onderzoek moord Caruana Galizia (29 november 2019)
Verdachte in moordzaak Caruana Galizia op borgtocht vrij (22 november 2019)
Malta: doorbraak in moordzaak Caruana Galizia gemeld; kroongetuige krijgt mogelijk pardon (20 november 2019)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.