persveilig seminar

— woensdag 13 april 2016, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Politiebeveiliging voor Duitse komiek

Henning Kaiser / EPA

De Duitse publieke omroep ZDF heeft een uitzending van het satirische programma Neo Magazin Royale geschrapt en maatregelen genomen om presentator en komiek Jan Böhmermann te beschermen. Aanleiding zouden bedreigingen van aanhangers van de Turkse president Erdogan zijn. Böhmermann maakt Erdogan in zijn programma voortdurend belachelijk - wat tot een officiële aangifte heeft geleid. Laatste wijziging: 13 april 2016, 09:48

Twee weken terug droeg Böhmermann een ‘smaadgedicht’ voor, waarin Erdogan voor het nodige werd uitgemaakt. Officieel is belediging van buitenlandse staten en hun vertegenwoordigers in Duitsland verboden; de Turkse regering en ook Duitsers met een Turkse achtergrond deden aangifte.

Erdogan eist dat Böhmermann bestraft wordt en belooft dat hij het niet nog eens doet. Nu is er dus een geweldscomponent bijgekomen, wat ZDF tot het schrappen van de uitzending van komende donderdag bracht. Böhmermann is na een risicoanalyse voorzien van politiebescherming.

Het conflict brengt de Duitse regering in een lastig parket, omdat bestraffen van de komiek een signaal geeft over vrijheid van meningsuiting op basis van een verstofte paragraaf in de wetgeving én - belangrijker - de vermeende invloed van Erdogan op Duits beleid.

Eerder stelde de Europese Commissie dat Erdogan niet kleinzerig moet zijn en satire moet leren accepteren. Juridische experts schatten de kans hoog in dat Böhmermann onder de huidige wetgeving daadwerkelijk wordt veroordeeld. Meer bij Heute

Bekijk meer van

ZDF Erdogan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.