— donderdag 31 maart 2016, 09:10 | 0 reacties, praat mee

‘Erdogan moet satire leren accepteren’

Behrouz Mehri / AFP

De Turkse president Erdogan zal zich een satirisch Duits liedje maakt moeten laten welgevallen, als natuurlijk gevolg van Europese vrijheden. Dat zegt de Europese Commissie. Erdogan had bij Duitsland aangedrongen op maatregelen tegen het deuntje, dat op YouTube al een paar miljoen keer is beluisterd.

De Europese Commissie liet via haar woordvoerster Mina Andreeva weten dat elk verzoek tot maatregelen tegen een liedje enkel bewijst dat Turkije wat dat betreft de Europese waarden niet begrijpt. Andreeva stelde dat voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker het Turkse verzoek het land op afstand van de EU zet.

Het liedje, dat half maart bij zender NDR voor het eerst werd uitgezonden, maakt grappen over Erdogans autoritaire beleid en diens vermeende corruptie. Kort daarop deed de Turkse ambassadeur het verzoek het lied offline te laten halen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken weigerde met een verwijzing naar de basisvrijheden als vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

De Europese Commissie sluit zich daar dus nu bij aan.

Erdogan is momenteel op staatsbezoek in de Verenigde Staten, terwijl op Twitter een steuncampagne voor de president werd gelanceerd. Die lijkt volledig georkestreerd, al beschreef staatspersbureau Anadolu het als een volledig spontaan initiatief. Meer bij EU Observer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.