— vrijdag 24 juni 2022, 17:05 | 2 reacties, praat mee

Politie schoffeert Volkskrant-journalist die eerder gewelddadig werd gearresteerd

Politie voert een activist van Extinction Rebellion af - © ANP / Bart Maat

De politie Den Haag nodigde Volkskrant-journalist Mac van Dinther uit voor een bemiddelingsgesprek over zijn gewelddadige arrestatie bij een klimaatdemonstratie, vorig jaar oktober in Den Haag. Dat gesprek zou in juni 2022 – meer dan een half jaar na het incident – plaatsvinden in aanwezigheid van de arresterende agent, een van zijn leidinggevenden en iemand van de klachtencommissie van de politie. Maar toen Van Dinther zich - vergezeld van advocaat Lotte Oranje en adjunct-hoofdredacteur Annieke Kranenberg – meldde voor de afspraak was uitsluitend de agent die hem had gearresteerd aanwezig. Laatste wijziging: 24 juni 2022, 19:14

‘Wij waren verbluft’, vertelt Van Dinther. ‘Het leek of we in een rare film waren beland. We kregen te horen dat de chef in overleg zat en geen tijd had en dat de mevrouw van de klachtencommissie verhinderd was. Hiervan was de Volkskrant niet op de hoogte gesteld en er was geen vervanging geregeld.’ 
Een gesprek alleen met de agent, zag de Volkskrant-delegatie niet zitten. ‘Want de klacht ging juist over hem’, aldus Van Dinther.

Ter plekke probeerden de advocaat en de adjunct nog om iemand anders bij het gesprek te betrekken: tenminste een leidinggevende of iemand anders van de klachtencommissie. Maar zonder resultaat.
‘Terwijl we daarmee bezig waren’, vertelt Van Dinther, ‘zagen we de agent ineens buiten op straat lopen. Hij bleek via de achterdeur vertrokken te zijn, zonder ons iets te zeggen. Later kregen we te horen dat hij er geen zin meer in had.’

De Volkskrant vindt dat Van Dinthers arrestatie onrechtmatig was en dat de agent de verslaggever belemmerde bij de demonstratie in zijn vrije nieuwsgaring.
De krant heeft, naast de klacht tegen de politie, daartegen beroep aangetekend bij het Openbaar Ministerie. Dat beroep is verworpen.

De krant beraadt zich nu op vervolgstappen. ‘Een procedure bij de Nationale Ombudsman behoort tot de mogelijkheden.’
De zaak bij de politie wordt voortgezet volgens de officiële klachtenprocedure.

Excuus politie Den Haag
In een reactie zegt de politie Den Haag dat het ‘bemiddelingsgesprek’ onderdeel was van de klachtenprocedure. ‘In zo’n gesprek gaat het niet alleen om de feiten, maar ook om de omstandigheden en de beleving, zowel van de klager als van de betrokken politiemedewerker.’
Dat dit gesprek uiteindelijk niet plaatsvond kwam doordat de klachtbehandelaar die het gesprek moest begeleiden door omstandigheden niet aanwezig kon zijn. ‘Daarvoor zijn excuses gemaakt.’

De politieagent die Van Dinther arresteerde zag uiteindelijk af van het gesprek ‘omdat de advocaat van Van Dinther het gesprek wilde opnemen’, aldus de politiewoordvoerder. ‘Daardoor was er voor hem geen sprake meer van een open gesprek gericht op bemiddeling.’

De behandeling van de klacht is volgens de woordvoerder inmiddels de volgende fase ingegaan. ‘Er is afgelopen week een brief aan Van Dinther gestuurd met daarin de zienswijze van de eenheid Den Haag. De volgende stap is dat het dossier wordt overgedragen aan de onafhankelijke klachtencommissie voor de eenheid Den Haag.’

Bekijk meer van

Politieperskaart

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Wim Theunisse, 24 juni 2022, 22:37

De politie in Den Haag moet zich kapot schamen maar dat zal wel een brug te ver zijn.
Onmiddellijk komt in herinnering de verwurging door een agent van een burger.
Door het grondig dichtdrukken van de carotis superior ( hoofdslagader ) werd een mens vermoord en de politie in Den Haag kwam er mee weg.
Ik vraag mij wel eens af of Rutte er van geniet.

photopress, 25 juni 2022, 15:28

Het is te gek voor woorden dat de politie die u. En journalisten zou kunnen en moeten beschermen het zo op zijn beloop laat.
Dit verhaal sluit aan bij de intimidaties van agenten en hun meerdere bij een verhaal dat ik pas geleden nog te horen kreeg over de politie van een oud agent.
“Je.moet bijna een crimineel zijn als je er werkt de top van de politie is een groet bende die elkaar de handen boven het hoofd houd”
Dit blijkt wel weer eens uit het verhaal hier boven.
Ooit was ik getuigen in een winkel van Kruidvat waar twee vakkenvuller tegen elkaar stonden te vertellen dat een van hen naar de politie ging omdat zijn zus daar al werkte en mooie verhalen had.
Een van hen vertelde waarom hij naar de politie wilde en wel het volgend dat waarschijnlijk licht werpt op het verhaal van onze collega.
Ik ga bij de politie omdat ik dan legaal!!!!!! Ja u leest het goed legaal mensen in elkaar kan slaan.dus met andere woorden zij die bij de politie gaan nemen het niet zo nou met uw veiligheid als ze mensen in elkaar slaan want zo vertelde deze knaap “je komt er bijna altijd mee weg want ze houden volgens mijn zus van deze vakken vullen die bij de politie bwilde elkaar de handen boven het hoofd.
Ook al zou ik zo ging hij verder iemand neer knallen dan seponeren ze de zaak in veel gevallen.
Ik ben met deze ervaring naar zijn cheffin gegaan en haar zijn verhaal wat hij ook in het bijzijn van andere klanten stond te vertellen geconfronteerd en haar gevraagd maatregelen te treffen tegen dit heerschap.
Nog geen 14 dagen daarna kwam ik zo’n knaapje tegen die samen met een meerdere zijn verhaal kwam halen en nig met een grote bek ook.
Ik heb getracht tegen deze aspirant agent en zijn meerdere een aangifte te doen helaas ook zonder dat ik serieus werd genomen.
Dus als ik de worden van die oud agent mag geloven heb ik het idee dat dit meer op een ongeorganiseerd bende lijkt waar volgens deze oud agent de top zo rot is dat ze.hun eigen leugens geloven.
Ook ik krijg de indruk dat dit precies is wat ene Rutte voorsteld en er net zoals de collega boven hartelijk om kan lachen.
Nee de.politie beschermd zeker geen journalisten maar met mijn.meer.dan +45 jaar ervaring heb ik het idee dat we hier meer en meer afglijden naar een Russische politiestaat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.