— vrijdag 10 november 2023, 13:30 | 2 reacties, praat mee

Journalisten houden toegang tot Kadaster, maar niet iedereen die zich journalist noemt kan straks ongelimiteerd zoeken

Een telefoon met de website van het Kadaster. - © Rob Engelaar

(Freelance) Journalisten kunnen in de toekomst toch nog op naam zoeken in het Kadaster en informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed verkrijgen. In eerste instantie zou dat niet mogelijk zijn, maar minister Hugo de Jonge heeft na gesprekken met betrokkenen met het Kadaster nieuwe maatregelen uitgewerkt, zo blijkt uit de brief die hij aan de Tweede Kamer heeft verstuurd. Laatste wijziging: 13 november 2023, 09:07

In eerste instantie zouden alleen overheden, notarissen, deurwaarders, makelaars en financiële ondernemingen (groep A) toegang krijgen tot de informatie uit de registers van het Kadaster. “Dit omdat deze partijen een cruciale, soms zelfs bij wet gegeven rol vervullen bij het verschaffen van rechtszekerheid en het doen functioneren van de markten voor registergoederen en vastgoed.”

Er komt nu dus een tweede groep gebruikers bij “die uit hoofde van hun beroep of taakuitvoering in concrete situaties een cruciale rol kan vervullen met het oog op hun maatschappelijke en wettelijke functies en het verschaffen van rechtszekerheid in het rechtsverkeer en economisch verkeer ten aanzien van registergoederen”.

Het gaat dan om makelaars, rentmeesters en vastgoedtaxateurs die lid zijn van een brancheorganisatie en voor advocaten en registeraccountants (Groep B). Omdat dit geen beschermde beroepen zijn heeft de minister er voor gekozen om voor de afbakening van deze beroepsgroepen te werken met het lidmaatschap van brancheorganisaties. “Voor journalisten betekent dit dat zij alleen in groep B vallen als zij lid zijn van één van de bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten bekende brancheverenigingen, en/of een (politie)perskaart bezitten.” 

Overigens blijft het zoeken op objectadres in de registers bij het Kadaster voor eenieder mogelijk, net zoals het kunnen zoeken op naam van gegevens over rechtspersonen.

Doxing
Volgens de minister is de scheiding “noodzakelijk om het risico op misbruik van laagdrempelig zoeken op naam verder te verkleinen en vanwege de uitvoerbaarheid door het Kadaster”. “Door de mogelijkheid tot preventieve afscherming toe te voegen, benadrukt het kabinet dat de mogelijkheid tot doxing, al dan niet in combinatie met bedreigingen, intimidatie en agressie verwerpelijk is en niet als “risico van het vak” moet worden beschouwd”, aldus De Jonge in zijn Kamerbrief.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Samy, 11 november 2023, 18:11

Wat een onzin waar komt die politieperskaart onzin vandaan. Wat moet iemand die fotografeert in gevallen van nood met kadaster toegang. Gewoon linken met NVJ met als Villamedia zou ik zeggen toch?

Samy, 11 november 2023, 18:11

Wat een onzin waar komt die politieperskaart onzin vandaan. Wat moet iemand die fotografeert in gevallen van nood met kadaster toegang. Gewoon linken met NVJ net als Villamedia zou ik zeggen toch?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.