Journalisten houden toegang tot Kadaster, maar niet iedereen die zich journalist noemt kan straks ongelimiteerd zoeken

(Freelance) Journalisten kunnen in de toekomst toch nog op naam zoeken in het Kadaster en informatie over het bezit van woningen en ander vastgoed verkrijgen. In eerste instantie zou dat niet mogelijk zijn, maar minister Hugo de Jonge heeft na gesprekken met betrokkenen met het Kadaster nieuwe maatregelen uitgewerkt, zo blijkt uit de brief die hij aan de Tweede Kamer heeft verstuurd.
In eerste instantie zouden alleen overheden, notarissen, deurwaarders, makelaars en financiële ondernemingen (groep A) toegang krijgen tot de informatie uit de registers van het Kadaster. “Dit omdat deze partijen een cruciale, soms zelfs bij wet gegeven rol vervullen bij het verschaffen van rechtszekerheid en het doen functioneren van de markten voor registergoederen en vastgoed.”
Er komt nu dus een tweede groep gebruikers bij “die uit hoofde van hun beroep of taakuitvoering in concrete situaties een cruciale rol kan vervullen met het oog op hun maatschappelijke en wettelijke functies en het verschaffen van rechtszekerheid in het rechtsverkeer en economisch verkeer ten aanzien van registergoederen”.
Het gaat dan om makelaars, rentmeesters en vastgoedtaxateurs die lid zijn van een brancheorganisatie en voor advocaten en registeraccountants (Groep B). Omdat dit geen beschermde beroepen zijn heeft de minister er voor gekozen om voor de afbakening van deze beroepsgroepen te werken met het lidmaatschap van brancheorganisaties. “Voor journalisten betekent dit dat zij alleen in groep B vallen als zij lid zijn van één van de bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten bekende brancheverenigingen, en/of een (politie)perskaart bezitten.”
Overigens blijft het zoeken op objectadres in de registers bij het Kadaster voor eenieder mogelijk, net zoals het kunnen zoeken op naam van gegevens over rechtspersonen.
Over #kadaster : journalisten houden gewoon Kadaster-toegang maar niet iedereen die zich journalist noemt kan straks privé-woonadressen opzoeken. Je hoeft géén lid van een (branche) vereniging te zijn en niet te vertellen wat je gaat doen ermee @nvj (brief is wat onduidelijk)
— thomas bruning (@thomasbruning) November 10, 2023
Je houdt gewoon Kadaster-toegang maar niet iedereen die zich journalist noemt kan straks ongelimiteerd privé-woonadressen opzoeken, omdat dit alle inwoners de facto vogelvrij maakt. Misschien soms wat minder aan jezelf denken en wat meer aan al die mensen die bedreigd worden…?
— Lars Duursma (@LarsDuursma) November 9, 2023
Doxing
Volgens de minister is de scheiding “noodzakelijk om het risico op misbruik van laagdrempelig zoeken op naam verder te verkleinen en vanwege de uitvoerbaarheid door het Kadaster”. “Door de mogelijkheid tot preventieve afscherming toe te voegen, benadrukt het kabinet dat de mogelijkheid tot doxing, al dan niet in combinatie met bedreigingen, intimidatie en agressie verwerpelijk is en niet als “risico van het vak” moet worden beschouwd”, aldus De Jonge in zijn Kamerbrief.
Praat mee
2 reacties
Samy, 11 november 2023, 18:11
Wat een onzin waar komt die politieperskaart onzin vandaan. Wat moet iemand die fotografeert in gevallen van nood met kadaster toegang. Gewoon linken met NVJ met als Villamedia zou ik zeggen toch?
Samy, 11 november 2023, 18:11
Wat een onzin waar komt die politieperskaart onzin vandaan. Wat moet iemand die fotografeert in gevallen van nood met kadaster toegang. Gewoon linken met NVJ net als Villamedia zou ik zeggen toch?