— vrijdag 10 april 2015, 11:08 | 0 reacties, praat mee

Britse regering voor EHRM om afluisteren

Diverse privacy- en mensenrechtenorganisaties slepen de Britse regering voor het Europese Hof voor de Rechten van de mens (EHRM) vanwege de grootschalige surveillancepraktijken van de inlichtingendiensten. Onder andere Privacy and Liberty International en Amnesty International stellen dat de afluisterpraktijken illegaal zijn.

De inlichtingendiensten gaan volgens de klagers onverminderd door met hun surveillancepraktijken, wat grote gevolgen heeft voor de privacy en vrijheid van meningsuiting van individuen. “Niemand staat boven de wet en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft nu de kans om dat duidelijk te maken”, aldus Nick Williams van Amnesty.

Het EHRM kijkt ook al naar de Britse wetgeving die het de politie en inlichtingendienst GCHQ mogelijk maakt om specifiek journalisten te bespioneren.

In februari oordeelde de toezichthouder van de inlichtingendiensten IPT al dat de handeling van van de Britse veiligheidsdienst GCHQ om onderschepte telefoon- en internetdata van de Amerikaanse inlichtingsdienst NSA te gebruiken, onrechtmatig was. 

Bekijk meer van

GCHQ EHRM

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.