— dinsdag 26 januari 2016, 14:25 | 0 reacties, praat mee

Opnieuw brandbrief regionale omroepen aan Eerste Kamer

Lex van Lieshout / ANP

De redactie- en ondernemingsraden van de dertien regionale omroepen hebben in een nieuwe brandbrief aan de Eerste Kamer opnieuw hun zorgen geuit over de voortdurende bezuinigingsdrift en stapelende veranderingen bij hun organisaties. De onduidelijkheid en onrust is sinds een eerste brandbrief op 13 december niet afgenomen, aldus de ondertekenaars.

De regionale omroepen hebben van het kabinet per 1 januari 2017 een bezuinigingsopdracht van 17 miljoen euro opgelegd gekregen. Deze moet worden gerealiseerd uit onder meer ‘gedeelde techniek’ (hetgeen goed zou zijn voor 8 miljoen euro) en samenvoegen van zaken als personeelszaken, administratie en sales (goed voor 4 miljoen) - waardoor er nog altijd een gat van 5 miljoen ligt.

Het in elkaar vlechten van 13 omroepen met eigen uitzend- en redactiesystemen kost in eerste instatie meer geld dan dat het oplevert. “Dit harmoniseren levert pas na een aantal jaren geld op”, schreven de raden in december. Deze wetenschap betekent dat het simpelweg onhaalbaar is om de bezuinigingsopdracht per 1 januari 2017 te realiseren, herhalen de briefschrijvers.

De opmerking van staatssecretaris Sander Dekker in de Tweede Kamer dat het gat van 5 miljoen met bezuinigingen op de back-office gedicht kan worden, is volgens hen een foute voorstelling van zaken: “De clusters hébben geen back-office meer” aldus de raden. De redacties vrezen daarom rechtstreeks met bezuinigingen te maken te krijgen, ondanks stellige verklaringen van fracties in de Eerste en Tweede Kamer dat de bezuinigingsopdracht geen negatief effect mag hebben op programma’s en journalistieke kwaliteit.

Dat eind december de nieuwe Mediawet vertraging opliep, heeft de onzekerheid bij de regionale omroepen vergroot. Een Raad van Toezicht voor de nieuw te vormen koepelorganisatie Regionale Publieke Omroep (RPO) is daarmee ook vertraagd.

“Hierdoor kunnen noodzakelijke stappen om tot besparingen te komen niet in gang worden gezet”, stellen de redactie- en ondernemingsraden; de invoerdatum van 1 januari 2017 is daarmee volgens hen onhaalbaar. Meer informatie en een verwijzing naar de tweede brandbrief bij de NVJ.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.