— zaterdag 15 oktober 2022, 07:36 | 0 reacties, praat mee

40 jaar cel voor twee broers in moordzaak Maltese journalist

De twee broers die in Malta verdacht worden van moord op journalist Daphne Caruana Galizia hebben een celstraf van veertig jaar gekregen. Na een deal met justitie bekenden de twee halverwege het proces vrijdag schuld, terwijl ze aan het begin van de zitting hun betrokkenheid nog ontkenden. Laatste wijziging: 15 oktober 2022, 20:58

“Hun standpunt is veranderd (...) ze verklaren schuldig te zijn”, zei de advocaat van George en Alfred Degiorgio na een ingelaste pauze tijdens het proces.

In ruil voor de bekentenis kregen de broers uiteindelijk een mildere straf voor de moord op Caruana Galizia, die onderzoek deed naar corruptie in de kleine EU-lidstaat. Ze kwam in 2017 om het leven door een autobom.

Vorig jaar heeft een derde verdachte al vijftien jaar gevangenisstraf gekregen voor zijn rol bij de moord. Daarnaast is tegen de rijke Maltese zakenman Yorgen Fenech een levenslange celstraf geëist. Hij is door een tussenpersoon, die ook is opgepakt, aangewezen als de opdrachtgever.

Na de aanslag moest de regering van premier Joseph Muscat opstappen, omdat duidelijk werd dat leden van zijn regering banden hadden met Fenech en dat zij geld zouden ontvangen van de zakenman.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft namens de Raad van Europa als speciaal onderzoeker zich ook met de moord beziggehouden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.