PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 30 augustus 2016, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheid na couppoging Turkije verder onder druk

Een protest in Istanbul tegen de arrestatie van journalisten in juni 2016 - © Sedat Suna / EPA

Sinds de mislukte staatsgreep vorige maand in Turkije hebben de autoriteiten 48 journalisten gearresteerd en meer dan 100 mediabedrijven gesloten, meldt The Guardian. Laatste wijziging: 30 augustus 2016, 16:36

Het gaat om 45 dagbladen, 16 tv-kanalen, 3 persbureaus, 23 radio-stations, 15 magazines en 29 uitgeverijen. Ook zijn er arrestatiebevelen uitgevaardigd voor meer dan 100 journalisten. Eerder vandaag kwam het bericht dat er gisteren ook weer journalisten zijn opgepakt.

Een totaal van 2038 media-medewerkers en journalisten is hun baan kwijtgeraakt omdat de bedrijven waar ze voor werkten gelieerd zouden zijn aan de Gülen-beweging. De Turkse regering verdenkt die beweging achter de couppoging te zitten. Persaccreditatie is ingetrokken en van een onbekend aantal journalisten is het paspoort ingetrokken, waardoor ze niet naar het buitenland kunnen reizen.

De Turkse regering houdt vol dat de genomen maatregelen nodig zijn en dat de journalisten die in de gevangenis zitten worden onderzocht of vervolgd voor mogelijk criminele activiteiten. Volgens een media-advocaat wordt de noodtoestand misbruikt om alle pers de nek om te draaien die de regering niet gunstig gezind is.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu publiceerde vandaag ook een lijst van bedrijven in Nederland die banden met de Gülen-beweging zouden hebben.

Bekijk meer van

Turkije

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.