mgm nvj maart

— maandag 18 januari 2021, 11:13 | 0 reacties, praat mee

Ministeries overtreden op grote schaal Wob-regels

Ministeries overtreden op grote schaal Wob-regels
© Bas Czerwinski / ANP

Ministeries doen vaak veel te lang over verzoeken om documenten vrij te geven of geven de informatie helemaal niet. De juridische regels die daarvoor gelden worden op grote schaal overtreden, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Bij twee derde van de verzoeken aan departementen worden de termijnen overschreden, zo is de conclusie.

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bepaalt dat iedere burger informatie bij de overheid kan opvragen. In principe moet de overheid binnen acht weken op een Wob-verzoek reageren. In sommige gevallen geldt een termijn van veertien weken. Volgens RTL lukte het de landelijke overheid vorig jaar in 564 van de 829 gevallen niet om zich aan die termijnen te houden. In ruim honderd gevallen is de overschrijdingstermijn meer dan een half jaar, oplopend naar soms meerdere jaren.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid spant de kroon en beantwoordt 87 procent van alle Wob-verzoeken te laat. Bij Infrastructuur en Waterstaat is dat 81 procent, bij Binnenlandse Zaken is 78 procent te laat.

Daarnaast is de Rijksoverheid niet alleen te laat met beantwoorden – als ze dan uiteindelijk de gevraagde documenten verstrekt, gebeurt dat in 58 procent van de gevallen onjuist en onvolledig. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Raad voor de Rechtspraak. De afgelopen vijf jaar heeft de rechter de overheid 694 keer een tik op de vingers gegeven, omdat er te veel informatie geheim werd gehouden.

Premier Rutte beloofde vrijdag in zijn reactie op het aftreden van het kabinet dat de informatievoorziening aan de Tweede Kamer en journalisten fundamenteel op de schop gaat. Hij wil voortaan stukken openbaar maken over wat er in de ministerraad is besloten. Arthur Maandag, journalist, jurist en Wob-deskundige stelt in een opinie dat die opmerking vooral vragen oproept.

Deze week wordt ook de opvolger van de Wob, de Woo, in de kamer werd behandeld. Grote vraag is of de aangekondigde wijziging voor de Wob dan ook wordt meegenomen.

Bekijk meer van

Wob RTL Nieuws

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.