word studentlid

— donderdag 26 maart 2020, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Coronavirus: verzoek tot vrijlating op borgtocht Assange afgewezen

Coronavirus: verzoek tot vrijlating op borgtocht Assange afgewezen
EPA

Een Britse rechter heeft een borgtochtverzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange afgewezen. Het vluchtrisico is te groot, meent rechter Vanessa Baraitser. Assange, wiens gezondheid broos is, vreest in de gevangenis het coronavirus op te lopen. Laatste wijziging: 26 maart 2020, 09:15

Dat melden Britse media, waaronder de Evening Standard.

Vorig jaar deden artsen al een verzoek om Assange minstens naar een gewoon ziekenhuis over te brengen. Ook Assanges vader maakte zich zorgen over de gezondheidstoestand van zijn zoon.

Assange zit momenteel een straf van bijna een jaar uit in een zwaarbeveiligde gevangenis wegens zijn eerdere onttrekking aan de rechtsgang. Hij vluchtte uit vrees te worden uitgeleverd naar de ambassade in Ecuador, waar hij zeven jaar onderdak kreeg. In april 2019 werd hij de ambassade uitgegooid.

Rechter Baraitser stelt dat de Britse regering maatregelen heeft getroffen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, ook in gevangenissen. “Hoe het er momenteel voorstaat met de pandemie is op zichzelf geen grond tot vrijlating van de heer Assange. Zijn gedrag in het verleden toont aan hoe ver hij wil gaan om uitlevering te voorkomen”, schrijft ze.

De vlucht naar de ambassade werd ingegeven door een verkrachtingszaak in Zweden. Assange vreesde via dat land aan Amerika te worden uitgeleverd. De Zweedse zaak is inmiddels geseponeerd, maar Amerika heeft aan Groot-Brittannië een uitleveringsverzoek gedaan. Daartegen voert Assange nu een aparte rechtszaak.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.