word studentlid

— donderdag 3 juli 2008, 12:33 | 6 reacties, praat mee

Alle Wegener-kranten bereid tot actie

UPDATE Ook de redacties van BN/De Stem, het Brabants Dagblad, Tubantia en het Eindhovens Dagblad zijn bereid tot het voeren van acties als uitgever Wegener en de grootaandeelhouder Mecom het voorgenomen bezuinigingsplan niet intrekken. Woensdag lieten De Gelderlander, het Brabants Dagblad en De Stentor weten over te gaan tot acties als er niet wordt ingestemd met het ultimatum. De journalisten van BN/De Stem waren voor de vergadering uitgeweken naar een hotel, opdat Wegeners grootaandeelhouder David Montgomery donderdagochtend een lege redactie zou aantreffen tijdens een werkbezoek aan de krant in Breda. De Brit heeft daar onder meer een gesprek gevoerd met de hoofdredacteur. Meer bij de Volkskrant Laatste wijziging: 4 juli 2008, 00:01

Vandaag werd ook bekend dat de uitgeverijen van de kranten die onder Mecom vallen zelf mogen bepalen hoe ze twintig procent winst gaan maken. In een brief van de Raad van Bestuur van Mecom staat dat ‘personeelsreductie ondergeschikt wordt gemaakt aan rendementsverbetering’. De brief is gestuurd naar de uitgeverijen van onder meer BN/DeStem, het Brabants Dagblad, De Gelderlander en het Eindhovens Dagblad.

Bekijk meer van

Wegener Mecom

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

6 reacties

Herman Spinhof, 3 juli 2008, 15:09

Ook de Provinciale Zeeuws Courant heeft zich achter het ultimatum gesteld: weg met de contourenschets van de Raad van Bestuur. De plenaire redactievergadering stemde unaniem in met een motie van deze strekking. Geen actiemiddel, ook een staking niet, sluit de Zeeuwse redactie uit!

Kimm, 3 juli 2008, 16:32

Niet twintig procent MEER winst, maar gewoon twintig procent winst. Check your facts.

Mark Deuze, 4 juli 2008, 06:33

Vanzelfsprekend is het een goede zaak dat de zittende redactie niet over zich heen laat lopen. Aan de andere kant is deze zoveelste bezuinigingsronde niet bepaald onverwacht. Niet alleen is dat het standaardgedrag van externe investeerders (bedrijf opkopen, flink saneren, en doorverkopen met een fikse winst), die zelf weer verantwoording moeten afleggen t.o.v. aandeelhouders.

Een en ander past ook in een veel bredere “depopulatie” van vooral de dagbladjournalistiek wereldwijd (zie bijvoorbeeld Amerika: http://iwantmedia.com/layoffs.html). 

Wat dit ook suggereert, is dat de arbeidsorganisatie in de dagbladjournalistiek wellicht niet meer past in de huidige nieuwscyclus. Dat wil niet zeggen dat de krant geen toekomst meer heeft, maar dat het management en de inrichting van het redactionele werk wellicht heel anders moet. Minder aandacht of bescherming voor vastzittende mensen, meer protectie en ondersteuning voor freelancers en parrtimende specialisten. Minder lapmiddelen als baanrotatie of vervroegde uittreding, maar radicale verjonging met investeringen in achtergrondjournalistiek, talentjacht, en voortdurende training/scholing. Gebruik de ervaren rotten als mentoren en begeleiders in plaats van als zurige columnisten.

Maar ook: minder geld pompen in technologie (zie het PCM model, waar in dat opzicht veel mis is gegaan), maar juist alles zetten op talent. En je dan niet blind gaan zitten staren op dat talent met vaste contracten aan je te moeten binden (en dat is een uitdaging voor de vakbond en het arbeidsrecht).

Hoe dan ook: sterkte voor de Wegenerredacties! Ik kan me voorstellen dat de motivatie om een prachtkrant en -website te maken nu moeilijk is.

F.P. Kuijl-Presidio, 8 juli 2008, 20:58

8-7-2008 9:17

Voor de geen die hier over gaat:

Ik ben onmachtig mijn kritiek over het ED in het openbaar met veel gehoor publiekelijk te maken.

Zelf ben ik verbijsterd hoe de tekortkomingen bij de staf van de krant gewoon niet vermeld worden.

Dat de krant af en toe niet tijdig bezorgd wordt is begrijpenlijk.

Dat je dan niet de on-line krant kunt lezen of je er makkelijk op kunt abonneren! Eén der meerdere ongelooflijke dure missers van de staf !

Dat kost uw bedrijf (de eigenaar) vele duizenden cq miljoenen euro’s.

Een wanprestatie van zeer weinig getalanteerde mensen!

Het rendement kan inderdaad hoger voor de eigenareen uitpakken als er of ontslagen vallen of salaris wordt ingeleverd.

Maar het geheimzinnige dat niemand bij de krant vermeld dat de kwaliteit van de staf onvoldoende is.

Stuur mijn e-mail maar door naar de eigenaar.

Ik help hem dan wel om hier in Eindhoven publiekelijk te maken waarom dat veel ontslagen nodig zijn om een goed/hoog rendement te halen. 

Het a-commercieele gedrag van de staf is overduidelijk op veel fronten aan te wijzen.

Wacht nog steeds op de mogelijkheid tegen betaling de on-line krant te kunnen lezen.

Ze gaan me weer terug bellen is beloofd door ene Tieneke Boogaard

F.P.Kuijl Presidio Eindhoven, 9 juli 2008, 18:41

Op die manier wil ik geen gesprek met het ED.

De Bruin of iets dergelijks noemde zij zich.
Ze had een of andere functioneringstitel, manager public relations of zo.
Ze ging zo tekeer dat ze me alleen maar verder de kast op joeg. Terwijl ik door haar gebeld werd praatte ze er gewoon doorheen.Zoiets heet “bulldozer de klager weg” of op de kast.
Geen normaal gesprek met haar te voeren omdat ze de oorspronkelijke feiten verdraaide. Het zal wel onderdeel van haar funktie zijn. Ze lijkt beter geschikt als stakingsleider.
Mijn verzoek om mijn (e-mail) grief door te spelen naar het bureau van de grootaandeelhouder wenste ze niet uit te voeren door er stoicijns over heen te ratelen. Ze zou maar voor jou bedrijf werken…
F.P. Kuijl -Presidio Eindhoven

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.