— vrijdag 24 juli 2015, 15:19 | 0 reacties, praat mee

Pensioenfondsen betrokken bij val PCM

De pensioenfondsen ABP en PGGM (nu PFZW) hebben rond 2006 meegeprofiteerd van het financieel kaalplukken van PCM Uitgevers. De pensioenfondsen hadden voor 700 miljoen euro geïnvesteerd in APAX, destijds eigenaar van PCM. De Amsterdamse Ondernemingskamer heeft in 2010 vastgesteld dat in die periode de bestuurders van PCM wanbeleid hebben gepleegd.

APAX zelf heeft zich daar zelf niet schuldig aan gemaakt, maar het wel toegelaten dat ‘regels van ‘billijkheid en redelijkheid’ geschonden zijn toen het PCM Uitgevers vol hing met schulden, aldus de rechters.

Het Apax avontuur betekende bijna het faillissement van PCM in 2007. Het bedrijf bleef met vele schulden achter en raakte 472 miljoen euro kwijt.

APAX vulde zijn zakken waarvan ook ABP en PGGM profiteerden.

Dat op de achtergrond twee grote Nederlandse pensioenfondsen betrokken zijn bij het PCM debacle komt aan bod in de documentaireserie Zwarte Zwanen van Cees Grimbergen.

De uitzendingen gaan over de ondoorzichtige wereld van pensioen- en beleggingsfondsen.

ABP-bestuurslid en vakbondsman Xander den Uyl zegt in de uitzendingen: ‘Het klopt dat wij indirect in PCM zaten. Het antwoord hierop is ja. Waarom vertel ik je dit, omdat ik echt niet wist dat wij in PCM zaten en ik wel eerlijk gezegd daar een beetje van geschrokken ben. Ik bedoel, want ik wist dat echt niet met alle gevolgen van dien. Ik durf overigens te zeggen dat ABP indirect bij ongeveer alles betrokken is in de wereld.’

Voor Grimbergen is de kwestie een voorbeeld van de schimmige pensioenwereld en het gebrek aan controle. Hij werkt inmiddels aan een vervolg op de serie.

Zwarte Zwanen met fragment met Xander den Uyl op 50:48.

Bekijk meer van

PCM Cees Grimbergen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.