Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 6 februari 2024, 19:08 | 2 reacties, praat mee

Passages over directie NOS aangepast in rapport-Van Rijn

ANP

Passages over de directie van de NOS in het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de NPO en de individuele publieke omroepen zijn aangepast. De stukken zijn in de nieuwe versie anders of zelfs geschrapt ten opzichte van de conceptversie, meldt RTL Nieuws. De conceptversie is ook in handen van het ANP. Laatste wijziging: 6 februari 2024, 19:12

In de conceptversie van het rapport wordt gesproken over “falend leiderschap” en “weinig verantwoordelijkheid”. In de definitieve versie is daar “tekortschietend leiderschap” en “onvoldoende verantwoordelijkheid” van gemaakt.

Daarnaast is de alinea over de reactie van de NOS-directie aangepast. In de conceptversie is te lezen dat de directie de situatie bij NOS Sport “herkende”, in de uiteindelijke versie is dat aangepast naar “in grote lijnen herkennen”. Dat de directie “verrast en geschrokken” is, is helemaal verwijderd. Ook dat de directie “altijd open heeft gestaan voor de ervaring van medewerkers” staat niet meer in het rapport.

Een woordvoerder van de Commissie-Van Rijn, die het onderzoek deed, laat desgevraagd weten dat de directies van alle expliciet genoemde organisaties (WNL, NOS, NTR, BNNVARA, NPO) en personen (Matthijs van Nieuwkerk, Frans Klein) om hun reacties zijn gevraagd. De volgorde van de procedure was eerst een gesprek, dan inzage, waarna binnen vijf werkdagen de formele reactie kenbaar moest worden gemaakt aan de commissie. De aanpassingen van de NOS zijn echter “per abuis” niet doorgevoerd.

“Voor wat betreft de term falend leiderschap: deze is op initiatief van de commissie vervangen door tekortschietend leiderschap, aangezien dit cijfer bijna niet afwijkt van het gemiddelde”, aldus de woordvoerder. De NOS laat weten gebruik te hebben gemaakt van de inzage en het verzoeken om aanpassingen. Het was daarna aan de commissie of die aanpassingen ook daadwerkelijk werden doorgevoerd.

Het rapport-Van Rijn werd donderdag gepresenteerd. De commissie concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag breed speelt bij de publieke omroep en dat niet goed is gereageerd op de signalen hierover.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bob Lagaaij, 7 februari 2024, 13:00

Kort door de bocht: de dader (her)schrijft zijn aanklacht. Bijzonder! Laat ik nu toch denken dat de conclusies uit het
onderzoek voor rekening zijn van de o zo onafhankelijke commissie Van Rijn. En daar kunnen betrokkenen dan in een bijlage op reageren. Maar nee: ze zijn de eindredactie!
De verdwenen/afgezwakte bevindingen komen - dacht ik in mijn onschuld - voor rekening van de o zo onafhankelijke commissie
Van Rhijn? Daar kunnen dan de reacties van betrokkenen
in een aanhangsel bij (dacht ik opnieuw: in al mijn onschuld).

Bob Lagaaij, 7 februari 2024, 13:03

Aanvulling: omdat uitgerekend bij Villamedia de mogelijkheid ontbreekt om - achteraf - je reactie te editen, staat mijn conclusie er nu twee keer. Kortom: de laatste 6 regels vervallen. Ecuus!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.