e learning nvj

— maandag 31 januari 2022, 08:12 | 0 reacties, praat mee

Partner Peter R. de Vries: ’We werden gevolgd in weken voor moord’

© Roger Dohmen / ANP

Voor het eerst is de vriendin van Peter R. de Vries, journalist Tahmina Akefi, uit de anonimiteit getreden. In de WNL-documentaire Vertrouwelijk! verklaarde ze dat er niets is gedaan met een melding over een man die De Vries achtervolgde. Ook zegt ze dat zij en De Vries gevolgd werden in de weken voor de moord. Laatste wijziging: 1 februari 2022, 08:48

De nu 39-jarige Akefi en De Vries ontmoetten elkaar in 2015 tijdens een live-uitzending van Pauw, waar zij allebei te gast waren. De identiteit van Akefi bleef tot nu toe altijd geheim. Ze wilde niet ‘de partner van’ zijn. “Maar ik wil tijdens de rechtszaak gebruik maken van mijn spreekrecht en dat wil ik niet anoniem doen.”

Tahmina werkte in de loop der jaren als journalist voor media als NOS, BBC en NRC Handelsblad. Zij was regelmatig te gast bij Pauw om te praten over vluchtelingen. De afgelopen maanden presenteerde ze nieuwsuitzendingen voor TV Rijnmond.

In de documentaire, gemaakt door misdaadjournalist Simon Vuyk, die lange tijd bevriend was met De Vries, vertelt ze dat toen zij en De Vries in Amsterdam gegraveerde armbanden gingen ophalen, de telefoon van de man die hem achtervolgde met zendmasten contact hebben gemaakt. “Hij was hier in de buurt. Toen ik dat hoorde dacht ik wel: wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken klaarlag”, zegt Akefi.

Volgens Akefi had de aanslag voorkomen kunnen worden. “De man die hem een paar keer heeft achtervolgd, onder andere op 28 juni, dat is zo opvallend geweest, dat dat bij de politie is gemeld. Maar daar is niks mee gedaan, helemaal niks.”

Ze zegt dat die melding pas na de aanslag boven water is gekomen. “Toen pas hebben ze beelden van die 28e opgevraagd en bekeken. En toen ontdekten ze dat degene die hem achtervolgd had ook bij de aanslag aanwezig was.”

De Vries wilde wel beveiligd worden, zegt Akefi. “Hij wilde geen persoonsbeveiliging. Laat dan je vaste routes beveiligen, zei ik. Toen zei hij: “Dat doen ze niet. Het is alles of niets”.” Meer bij WNL / NOS / NU.nl / RTL Nieuws

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.