website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Parool: ziekenhuis-column Marcel Levi moest ‘ruiterlijk’ worden gerectificeerd

Lars Pasveer — Geplaatst in rectificatie op maandag 1 april 2019, 14:50

ANP

ANP

Nieuws Het Parool heeft afgelopen weekend een column van Marcel Levi gerectificeerd, afgedrukt naast zijn actuele column. In 'De gotspe van de zorgondernemers' beschuldigde Levi eigenaren van het Slotervaartziekenhuis en de IJsselmeerziekenhuizen van 'onbeschaamde brutaliteit' en struikroversmentaliteit.

De rectificatie corrigeert diverse aannames en beschuldigingen van Levi. De krant stelt dat in verband met “verkeerde weergave van feiten” werd gerectificeerd. Het Parool schrijft:

“Anders dan de column vermeldt, blijkt uit financiële gegevens dat de eigenaren voor miljoenen aan leningen hebben verstrekt aan de twee ziekenhuizen en dat de koopprijs voor het Slotervaartziekenhuis door de eigenaren zelf gefinancierd werd. De steun vanuit het Ministerie van VWS bedroeg geen 30 miljoen maar 18 miljoen en is niet “verdampt”, maar gebruikt om de schuldenpositie af te bouwen en de reorganisatie te financieren.

Verder hebben de eigenaren zich, in samenwerking met het bestuur van de ziekenhuizen, juist ingezet om een faillissement te voorkomen en continuering van de zorg voor de patiënten te waarborgen. Nadat een redding van de ziekenhuizen niet meer mogelijk bleek, hebben de curatoren van de ziekenhuizen de regie overgenomen. Het zijn dus niet de eigenaren die toen het personeel hebben ontslagen of bepaald hebben wat er met de ziekenhuizen moest gebeuren, zoals Marcel Levi ten onrechte suggereert.”

Onder meer oud-minister Ronald Plasterk verbaasde zich afgelopen weekend over de plaats van de rectificatie en het ontbreken van ondertekening, zodat niet duidelijk is wie er spreekt.

Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen reageert: “Onze columnist heeft zijn gaspedaal te fanatiek ingetrapt, en dat hebben we hiermee ruiterlijk erkend. De rectificatie is per definitie uit naam van de hoofdredactie. De rectificatie is afgestemd met de juristen van de eisende partij. Daar is deze tekst uit voortgekomen.”

De originele column van Levi van 23 maart is online niet meer te vinden.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.