— woensdag 5 mei 2021, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Oversight Board van Facebook velt vandaag oordeel over verbanning oud-president Trump

20 januari 2021: Trump vliegt - voor het laatst - met het presidentiële vliegtuig Air Force One. Facebook verbande de toenmalige president op 6 januari, voor het oproepen tot geweld.

Later vandaag zal een speciale Raad van Toezicht van Facebook een oordeel vellen over het besluit oud-president Trump van het platform te verbannen. Mogelijk wordt het besluit door deze Oversight Board teruggedraaid en kan Trump - dit keer als gewone gebruiker - weer terugkeren. Laatste wijziging: 5 mei 2021, 09:13

Mediajournalist Brian Stelter van CNN stelt dat hoe het besluit ook uitvalt, Facebook er goed uitspringt. Wanneer de ban blijft bestaan, kan Facebook critici verwijzen naar een gedegen besluit van een onafhankelijke raad. Wanneer de oud-president zijn profiel weer mag opstarten, heeft Facebook het verweer “we zijn teruggefloten”.

De oprichting van het Oversight Board plaatst Facebook-boegbeeld Mark Zuckerberg bovendien op afstand. Hij kan niet - zelfs symbolisch - verantwoordelijk worden gehouden voor het besluit van een onafhankelijke, vrijheid-van-meningsuiting-gezinde raad.

De Oversight Board bestaat uit juristen, journalisten, mensenrechtenactivisten en wetenschappers. Tegen een besluit is geen beroep mogelijk.

Trump, die het verlies van zijn Twitter-account overigens pijnlijker lijkt te vinden dan het verlies van Facebook als megafoon, lanceerde gisteren een soort blog onder de naam From the Desk of Donald J. Trump. Daar zal de voormalige president in korte berichten commentaar leveren, zoals hij voorheen deed op Twitter.

Er kan niet onder berichten worden gereageerd; het is bedoeld voor ‘eenrichtingsverkeer’, aldus een woordvoerder.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.